Twijfel je of je een bepaald ei nog wel kunt eten? Dat kun je op twee verschillende manieren eenvoudig testen.
Leg het ei in een bakje of groot glas water.
- Een heel vers ei blijft op zijn zij op de bodem van het glas liggen.
- Een ei dat rechtop gaat staan in het glas maar nog steeds de bodem aanraakt, is niet meer supervers, maar nog steeds prima eetbaar.
- Een ei dat gaat drijven is niet meer vers. Misschien is 't dan nog wel eetbaar trouwens, maar om daar achter te komen moet je 'm breken en ruiken of kijken of hij bedorven is.
Houd het ei bij je oor en schud ermee.
- Een vers ei maakt geen of amper geluid wanneer je er mee schudt.
- Een oud ei hoor je klotsen als je er mee schudt. Ook hier geldt dat 't ei dan misschien nog steeds wel te eten is, maar om daar achter te komen moet je 'm breken en ruiken of kijken of hij bedorven is.
Waarom gaat een ouder ei drijven en klotsen?
Als een ei ouder wordt, ontsnappen er vocht en kooldioxide door de schaal. De eidooier en het eiwit drogen uit en krimpen. De luchtkamer die in het ei zit, wordt groter. Daardoor gaat een ouder ei drijven en hoor je 'm klotsen als je hem schudt.
Meer kook- en baktips vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties