Het ultieme gebak: voor mij is dat een stukje ouderwetse zelfgebakken Hollandse appeltaart. Die staat bij elke verjaardag bij ons thuis op tafel!
De combinatie van zoet deeg, appeltjes, rozijnen en kaneel... hmmm, lekker! Daar kan toch geen ander gebak tegenop. Ik varieer nog wel eens met bijvoorbeeld noten er door heen, maar eigenlijk vind ik een gewone appeltaart met alleen appels, rozijnen en kaneel toch het aller-aller lekkerst.
Tot mijn schrik ontdekte ik trouwens dat ik nog helemaal geen recept voor een gewone appeltaart op mijn blog had gedeeld. Dat kan natuurlijk niet - deze taart maak ik juist het allervaakst! Dus bij deze heb ik dat meteen weer goed gemaakt. :-)
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor het deeg:
- 180 gram koude roomboter
- 180 gram kristalsuiker
- 350 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 2 middelgrote eieren
- 8 gram vanillesuiker
- snuf zout
Voor de vulling:
- 6-7 zoetzure appels (bijv. Elstar)
- 100 gram rozijnen
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels citroensap
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng 100 gram suiker, de rozijnen, citroensap en kaneel door de appelblokjes. Zet daarna aan de kant.
- Vet een springvorm in met boter.
- Kluts één ei in een kommetje.
- Kneed de boter, suiker, de bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar. Kneed net zolang tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. Dat kun je met een mixer doen, maar ik deed het gewoon met mijn handen.
- Verdeel het deeg in drie even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
- Doe het appelmengsel in de taart.
- Met de derde deegbal maak je de bovenkant van de taart. Je kunt lange slierten draaien en daar een rooster mee maken, of vormpjes uit het deeg steken (ik maakte sterretjes voor deze taart, al zie je dat niet meteen terug).
- Kluts het tweede ei en besmeer daarmee het deeg.
- Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal uit de oven en laat goed afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen. Snijd de taart in punten en serveer met een toef slagroom met wat kaneel er over.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties