Hoog tijd om weer eens andere groente op tafel te zetten: vandaag kozen we voor spitskool met paprika, gehakt & rijst. En dat was LEKKERRRR!
Wij eten heel vaak dezelfde groenten. Nou ja, dat vind ik dan in elk geval. Courgette, aubergine, wortel, spinazie, sperziebonen, doperwten, zuurkool, paprika, boerenkool, sla... dat komt hier met regelmaat voorbij. Zelf eet ik ook vaak rode kool, bloemkool, andijvie, stoofpeertjes en broccoli, maar daarin ben ik de enige - de mannen willen dat niet hebben (nou ja, uitgezonderd onze oudste dan, die eet daarvan dan wel de bloemkool).
Misschien vinden jullie dit nog best wel veel variatie, maar wat mij betreft mogen er nog wel vééél meer verschillende groenten op tafel staan! Dus ik kocht een spitskool en ging daarna pas bedenken wat ik er mee zou gaan maken.
En dat werd dus dit roerbakschoteltje met wat ik nog in huis had: paprika, ui, gehakt, ketjap en rijst. Geen verkeerde keuze hoor, want het smaakte prima! Het rook alleen al heel erg lekker toen ik het aan het wokken was. En daarna was het zomaar op. Tenminste, we hebben 't met zijn tweeën opgegeten - de jongens durfden het niet aan. Die hielden het bij rijst, losse groente en vooral de kroepoek natuurlijk! :-)
Hoe eten jullie spitskool? Ik ga er ook nog eens een kerrieschotel mee maken, denk ik. Lijkt me ook goed smaken. Misschien als ovenschoteltje, lekker makkelijk!
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 rode ui, gesnipperd
- 175 gram half-om-half gekruid gehakt
- 1 rode paprika, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1/2 spitskool, in stukjes gesneden
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel ketjap asin
- 2-3 eetlepels water
- snuf peper
- snuf zout
- 125-150 gram ongekookte rijst
- kroepoek
En zo maak je 't
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Verhit wat olie of boter in een grote wok. Voeg de ui toe en bak die in 1-2 minuten glazig.
- Bak het gehakt mee. Als het gehakt rul is, voeg je de knoflook & paprika mee. Roerbak 2 minuten en doe dan ook de spitskool er bij. Bak dat kort totdat het beetgaar is. Niet te lang, want dan krijg je hele zachte slappe spitskool.
- Meng de ketjap manis, ketjap asin en 2-3 eetlepels water er door heen en bak nog even tot alles goed heet is.
- Breng op smaak met wat peper en zout.
- Serveer de spitskool met de rijst en kroepoek.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties