Oké, vertel. Hoe doen jullie dat: uien snijden zonder tranen? Bij mij wordt het elke keer weer een heerlijk emotionele toestand in de keuken. Ik ging dus op zoek naar tips om dat gesnotter te voorkomen.
Waarom ga je eigenlijk huilen als je een ui snijdt? Dat zit zo. Bij het snijden van een ui komt er zwavelhoudende stof vrij. Als die in contact komt met een nat oppervlakte, zoals je oog, ontstaat er een soort zwavelzuur. Dat bijt & daardoor gaat je oog tranen.
Tot zover de theorie - wat kun je er aan doen? Veel belangrijker natuurlijk. Ik testte een paar tips uit:
- Gebruik een scherp mes.
Check. - Maak de snijplank en het mes nat.
Gedaan. De dampen zouden dan moeten reageren op het water op het mes en de snijplank, en niet met je ogen. Ik moet zeggen: ik merkte er weinig van. - Zet de afzuigkap aan.
De dampen worden dan opgezogen. Onze afzuigkap stond aan en ik stond er vrolijk onder te snotteren. - Zet een brandend waxinelichtje naast je snijplank.
Dat vond ik best gezellig hoor, maar ik had niet het idee dat het ook maar iets hielp. - Wrijf niet in je ogen tijdens 't snijden.
Dûh. Oké. Dat deed ik al nooit. Nou ja, één keertje dan. En dat doe je daarna dus nooit weer! :-)
Je had het al een beetje in de gaten, hè? Ondanks al deze maatregelen stond ik nog steeds huilend in de keuken. Dus ik zal nog wat meer trucjes uit de kast moeten halen. Deze tips kwam ik ook nog tegen:
-
Leg de uien 10 tot 15 minuten in de vriezer.
Dat klinkt interessant! Die ga ik zeker proberen. - Snijd de ui onder water.
Klinkt ingewikkeld, hoe doe je dat precies? - Adem via je mond in plaats van via je neus. De vrijgekomen gassen zouden dan moeten reageren met het vocht in je mond, en niet met je ogen.
- Kauw op een stukje kauwgom tijdens het snijden, of neem een slok water in je mond. Geen idee wat de theorie hier achter is & waarom het zou werken
Die van die vriezer, die ga ik proberen. Ben erg benieuwd! En als dat niet helpt... dan moet ik maar voorgesneden uien kopen, of accepteren dat uien snijden nou eenmaal een emotioneel klusje is...! :-)
Hoe voorkomen jullie tranen tijdens het uien snijden?
Meer kook- en baktips vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik houd mijn uien in de koelkast voor het snijden het lijkt te helpen wanneer de uien zijn koud ..
uuuh, misschien een duikbrilletje opzetten?
ik snij/rasp altijd op de mandoline, dan ben je niet zo lang bezig, scheelt ook ;)
Als ik veel uien moest snijden deed ik ze in de hakker. Alleen heb je dan wel heel kleine stukjes. Nu heb ik voortaan lenzen en daardoor heb ik nergens last van. Dus neem lenzen;). Of zou een bril of zonnebril ook een beetje helpen?
Ik zet altijd een grote zonnebril op, dat helpt wel een beetje.