Bonenschotel op de skottelbraai

Gepubliceerd op 2 september 2016 om 17:00

Hebben jullie nog zin in een lekker simpel éénpans vakantiegerecht? Voor deze bonenschotel met veel verse groente heb je maar één wok of skottelbraai nodig.


Misschien hebben jullie in de zomervakantie helemaal geen zin in bonen, omdat jullie dat echt iets voor in de winter vinden. Als het flink koud is en er sneeuw ligt ofzo. Maar ons maakt dat niet uit. Al is het 40 graden, dan nog lusten wij wel bonen. En ze zijn lekker makkelijk, dus wat dat betreft ideaal voor op de camping. Vind je ook niet?

Ik gebruikte voor deze bonenschotel verse groente uit de moestuin van de camping. In dit geval werden dat dus groene en gele sperziebonen, een huge vleestomaat (echt een e-nor-me), een rode en gele ui, een courgette en sla. Maar eigenlijk komt het er niet zo op aan wat voor groente je gebruikt. Alles past er wel bij. Alleen die vleestomaat was wel essentieel voor de 'saus', die zou ik niet weglaten. 

Bonenschotelskottelbraai32-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram uitgelekte bonen (soort maakt niet zoveel uit: bruine bonen, kapucijners, kikkererwten, kidneybonen, zwarte bonen... wat je maar wilt)
  • 1 hele dikke vleestomaat, in stukjes
  • 1 kleine courgette, in stukjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • handje groene sperziebonen, in stukjes
  • handje gele sperziebonen, in stukjes
  • scheutje ketchup
  • chili- of cayennepeper
  • voor er bij: sla, komkommer
  • en als je er graag vlees bij wilt: bijvoorbeeld hamblokjes, geruld gehakt, spekreepjes, een gekruid speklapje...


En zo maak je 't

  1. Zet de skottelbraai aan op de laagste stand. Wij gebruiken zo'n bakfolie dat je er op legt, en daarmee heb je geen bakboter of olie nodig. Handig én gezond! Heb je dat niet, verhit dan wat olie of boter in de skottelbraai. 
  2. Bak als eerste de sperziebonen (die duren het langst voor ze gaar zijn). Voeg zo nodig een scheutje water toe om ze wat sneller gaar te stomen.
  3. Als de sperziebonen zacht zijn, fruit je de ui mee. Voeg daarna ook de courgette toe.
  4. Bak als laatste de tomaat mee totdat die helemaal zacht is. 
  5. Roer de bonen er door heen en een scheut ketchup. Bak mee tot alles warm is. Breng op smaak met wat chili- of cayennepeper.
  6. Lekker met wat spekjes of hamreepjes er bij (die kun je er meteen bij bakken) of een speklapje (past tegelijkertijd ook nog wel op de rand van de skottelbraai!), en wat sla & komkommer. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.