PEPERNOTENCAKE! Daar is het nu echt de tijd voor. En zelfs als Sinterklaas helemaal niet in aantocht is kun je deze cake prima op tafel zetten. Lekker met zacht geworden pepernootjes & speculaaskruiden er door.
Deze cake bakte ik een paar jaar geleden voor het eerst. Mijn schoonzus kwam toen namelijk met een kilo kruidnootjes aanzetten toen we met elkaar Sinterklaas vierden, en je raadt het al: die kwamen lang niet op. En alle restjes bleven bij ons in de keuken achter... Omdat we in de maanden er voor al heel wat kruidnoten hadden gegeten, besloot ik om er dan maar wat mee te gaan bakken. Dat werd dus deze pepernotencake!
Inmiddels heb ik deze cake al heel wat vaker gebakken & moet ik bekennen dat ik er zelfs pepernoten speciaal voor koop! :-) Ik vind trouwens dat ik dat nog best lang heb kunnen uitstellen: ik kocht pas pepernoten toen ze al ruim een maand in de winkel lagen... ik was best trots op mijzelf, haha! Maar uiteindelijk kon ik vooral de chocoladekruidnootjes niet laten liggen. Die zijn gewoon véél te lekker!
Ingrediënten voor 1 cake
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram tarwebloem
- 6 gram bakpoeder
- 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
- snuf zout
- 4 middelgrote eieren
- 50 ml halfvolle melk
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 200 gram pepernoten: 150 gram voor door de cake, en 50 gram voor de bovenkant
- een handje amandelschaafsel
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Mix de boter, kristalsuiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en vervolgens de melk en mix totdat alles helemaal is opgenomen.
- Roer de bloem, het bakpoeder, de zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit al mixend toe aan het beslag en mix tot je beslag glad is.
- Meng 150 gram pepernoten met een beetje bloem en spatel ze door het beslag.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier, of vet 'm in met wat boter en bestuif het met een beetje bloem. Doe daarna het beslag in het cakeblik.
- Strooi de resterende 50 gram pepernoten en wat amandelschaafsel over het beslag.
- Zet de cake in de oven en bak 'm in 60-70 minuten gaar. Leg er zo nodig na 50-60 minuten een stuk aluminiumfolie over heen, om te voorkomen dat hij te bruin wordt. Als een satéprikker er schoon uit komt is hij goed. Laat minstens 15 minuten afkoelen in het bakblik. Laat daarna verder afkoelen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties