Weet je wat zo fijn is aan deze lekker smeuïge brownies? Je mag er met een gerust hart een paar extra van eten! Er zit namelijk geen boter en geraffineerde suiker in. In plaats daarvan gebruikte ik honing en... zoete aardappels!
Dat heb ik thuis trouwens gewoon maar niet verteld, dat er zoete aardappels in zitten. Alleen dat er géén vet en kristalsuiker in zit. En dus gingen de brownies er in als zoete koek - na één dag waren ze al op, haha! En ik moet ze vooral vaker bakken, is de opdracht.
Dus ik heb gewoon nog steeds maar niet verteld wat er eigenlijk wel in zit, want ik ben de enige die zoete aardappels lust hier thuis. En als ze weten wat er in zit, dan hoeven ze deze brownies natuurlijk niet meer! :-D
Ingrediënten
- 1-2 zoete aardappels, afhankelijk van de grootte - je hebt uiteindelijk 415 gram zoete aardappelpuree nodig.
- 115 gram patentbloem
- 30 gram cacaopoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 2 middelgrote eieren
- 300 gram honing
- 1 theelepel vanille-extract
- 120 gram melkchocolade, in blokjes gesneden
En zo maak je ze
- Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in een minuut of 8-10 zacht. Giet af en pureer daarna de aardappelblokjes met een staafmixer tot een zo glad mogelijke puree. Water toevoegen is niet nodig! Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een brownievorm of een groot vierkant bakblik met bakpapier.
- Roer met een garde de bloem, cacao, kaneel, bakpoeder en zout door elkaar.
- Kluts de eieren, honing en vanille-extract door elkaar.
- Doe de droge ingrediënten bij de natte en mix dit met een mixer door elkaar. Voeg daarna 415 gram zoete aardappelpuree toe en mix tot een glad beslag.
- Spatel de chocoladeblokjes door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm. Zet in de oven en bak de brownies in 40-45 minuten gaar. Ze zijn goed als een satéprikker er schoon uit komt.
- Laat de brownies eerst een minuut of 20 afkoelen in de bakvorm. Laat daarna verder afkoelen op een rooster, voordat je 'm in vierkantjes snijdt. Ik zette 'm nog een tijdje in de koelkast, want het duurt echt uren voordat de chocolade blokjes weer stevig zijn (en dat vind ik wel het lekkerst)!
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties