Een quiche, daar kun je eigenlijk alles wel in verwerken! Deze lekkere spinaziequiche met halfgedroogde tomaten, schapenkaas en pijnboompitjes maakte ik met allemaal restjes uit de koelkast.
Het was echt al weer heel lang geleden dat ik een quiche bakte! Deze maakte ik voor de kerstmarkt op de school van onze jongens. Daar kun je lekkere hapjes voor maken, die dan op de markt voor een goed doel werden verkocht. Eigenlijk zou ik daar eerst kerststollen voor bakken, maar daar hadden ze al zoveel van, dat ik op het laatste moment op plan B ben overgestapt.
En daarvoor dook ik eerst maar eens in de koelkast: daar lag nog spinazie, kookroom, halfgedroogde tomaat, een stuk schapenkaas en een paar eieren (nou ja, die lagen náást de koelkast). Kortom: ideale ingrediënten voor een quiche! De bodem kocht ik nog gauw even kant-en-klaar in de supermarkt. Hij was zomaar klaar én in een mum van tijd op!
Waar vul jij een quiche het liefst mee?
Ingrediënten voor 1 quiche
- 1 rol vers taartdeeg voor quiche & hartige taart (38x24 cm, 400 gram)
- handje paneermeel
- 250 gram verse spinazie
- 80 gram halfgedroogde tomaten, in stukjes gesneden
- 3 eieren
- 75 ml kookroom
- snuf tijm
- snuf peper
- snuf zout
- 70 gram geraspte schapenkaas
- 40 gram pijnboompitten
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een quichevorm in en bedek hem met de rol taartdeeg. Snijd het overtollige deeg er af. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrooi de bodem daarna met paneermeel.
- Verhit een beetje boter in een wok en bak de spinazie in een paar minuten slap. Haal van het vuur en laat afkoelen. Knijp of druk er daarna zoveel mogelijk vocht uit.
- Roer de tomaatjes door de spinazie heen, breng op smaak met wat peper en zout en schep alles in de quichevorm.
- Kluts de eieren en de kookroom door elkaar. Breng op smaak met een snuf tijm, peper en zout. Roer 40 gram van de geraspte kaas er door heen. Giet het mengsel over de spinazie en tomaten.
- Strooi de overgebleven 30 gram kaas over de quiche. Schuif de quiche in de oven en bak hem 30 minuten.
- Strooi de pijnboompitjes over de quiche en bak hem daarna nog 10 minuten.
- Haal de quiche uit de oven & eet 'm warm, of laat hem afkoelen en eet 'm koud.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties