Op vakantie in Slowakije kwamen we deze straciatella bananentaart tegen. Die zag er zó lekker uit, die wilde ik zelf ook maken! Ik bedacht dus zelf een simpel recept. Deze lekkere taart heb je zomaar klaar!
In alle Slowaakse supermarkten kun je een kant-en-klare Dr. Oetkermix voor deze 'krtkova torta' kopen. Dat vond ik wel grappig, want in Nederland hebben we wel veel van Dr. Oetker, maar zo'n taart zie je hier beslist niet! Ik nam natuurlijk zo'n pakket mee & maakte de taart daarna voor mijn collega's. En zij vonden 'm zó lekker dat ze graag een recept wilden. Werk aan de winkel dus!
En dat viel reuze mee, want eigenlijk is dit een heel eenvoudige taart. Hij bestaat uit drie onderdelen: chocoladecake, banaan en een straciatella crème. Ik moest even uitvogelen hoe ik het beste de cake en de crème kon maken. En dat had ik in één keer goed uitgedacht, want het 'testtaartje' dat ik als eerste maakte viel erg in de smaak bij de mannen thuis. Ze mopperden dat ik maar een klein taartje had gemaakt, die was veel te snel op!
Dit recept is goed voor een grote taart voor 12 personen. Liever een kleiner taartje met 6 punten? Deel dan alle ingrediënten door 2 en gebruik een kleinere springvorm van 17 cm doorsnede. De baktijd van de cake blijft ongeveer gelijk, maar houdt 'm tijdens het bakken even goed in de gaten.
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor de chocoladecake:
- 4 middelgrote eieren
- 180 g fijne kristalsuiker
- 200 ml halfvolle melk
- 200 ml zonnebloemolie
- 320 gram patentbloem
- 50 gram cacaopoeder
- 15 gram bakpoeder (1 zakje), gezeefd
Voor de vulling:
- 2-3 grote bananen
- 200 ml koude slagroom
- 6 eetlepels fijne kristalsuiker
- 400 gram mascarpone
- 100 gram geraspte pure chocolade
En zo maak je 'm
- Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 20-25 cm met bakpapier en vet hem in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix met een mixer de eieren en suiker door elkaar. Voeg daarna al mixend de melk en de olie toe. Doe tot slot de bloem, bakpoeder en cacao er bij en mix tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de springvorm, zet in de oven en bak de cake in 30-40 minuten gaar. Een satéprikker moet er schoon uit komen. Laat de cake daarna afkoelen op een rooster.
- Doe de slagroom en suiker in een kom en klop die in een paar minuten stijf.
- Roer in een andere kom de mascarpone even zacht. Niet te lang roeren, dan wordt 'ie te dun. Doe de mascarpone bij de slagroom en klop met de mixer op de laagste stand kort tot je een gladde massa hebt. Stop dan meteen met mixen.
- Spatel de chocoladeschilfers er door heen. Zet de straciatella crème in de koelkast om op te stijven.
- Snijd met een groot mes de bovenkant van de cake. Verkruimel het afgesneden stuk in een kom. Schep daarna met een lepel een 'verdieping' in de cake. Zorg dat er een rand van minstens 2-3 cm hoog en 2-3 cm breed overblijft. Verkruimel ook de uitgeschepte cake.
- Snijd de bananen in de lengte doormidden en leg die op de bodem van de cake.
- Schep de straciatella crème op de taart en smeer het met een glad mes uit tot een bol.
- Bedek de taart met cake kruimels en druk die voorzichtig aan. Je hebt waarschijnlijk wat te veel cakekruimels, ik had in elk geval niet alles nodig.
- Zet de taart in de koelkast en laat 'm daar nog minstens 2 uur opstijven.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties