Tijdens onze vakantie in Slowakije kwam ik gepofte kastanjes tegen. Leuk om een brood mee te bakken, dacht ik! Dat deed ik nu dan eindelijk: ik maakte dit speltbrood met kastanjes & walnoten. Lekker!
Omdat ik eigenlijk niet zoveel tijd had om te bakken, besloot ik om geen gistbrood te bakken maar baking soda als rijsmiddel te gebruiken. Dat gaat lekker snel: dit brood stond, inclusief kneden en bakken, binnen een uur op tafel.
Hebben jullie wel eens kastanjes gegeten, trouwens? Ik had ze nog nooit gehad, moet ik bekennen. Deze kastanjes waren zacht en smaakten een beetje zoet. Samen met de knapperige walnoten was het resultaat een heerlijk broodje. Wij hadden 'm zomaar op!
Ingrediënten voor 1 klein broodje
- 400 gram volkoren speltmeel
- 1 theelepel baking soda (of zuiveringszout, dat is hetzelfde)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 320 ml halfvolle melk
- 1,25 eetlepel citroensap
- 100 gram gepelde en geroosterde kastanjes, in stukjes
- 60 gram walnoten, in stukjes
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakeblik van 11,5 x 21 cm in met zonnebloemolie of bakspray.
- Meng in een grote kom de bloem met de baking soda, bakpoeder en zout.
- Roer de melk en citroensap door elkaar. Voeg dit bij de droge ingrediënten en kneed dit met een mixer of met je handen kort door elkaar, totdat alles goed met elkaar is gemengd.
- Voeg dan de kastanjes en walnoten toe en kneed alles goed door elkaar. Het is een plakkerig en nat deeg. Dat hoort zo!
- Schep het deeg in de cakevorm.
- Bak het brood in ongeveer 40-45 minuten gaar in de oven. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is, of als het brood hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt. Laat afkoelen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties