Weekend! Tijd voor appeltaart. Vanochtend bakte ik een snel spelt-appeltaartje met pecannoten, zónder boter: in plaats daarvan gebruikte ik magere yoghurt. Van deze taart kun je dus gerust nog een tweede stukje nemen!
Er gaat overigens niks boven een 'gewone' appeltaart; daar ben ik echt gek op. En wat dacht je van een appelkruimeltaart, of deze appelkruimelplaattaart met walnoten? Die kosten alleen nét een beetje meer tijd dan deze yoghurt-spelt appeltaart. En soms is snel ook wel gewoon fijn & handig.
Bijkomend voordeel van deze appeltaart: er zit geen boter in! Dat maakt 'm niet meteen super gezond, want er zit wel suiker door. Maar hij is wel een stuk meer verantwoord dan een taart met lekker veel roomboter er door heen. Als je 'm nog gezonder wilt maken, dan kun je in plaats van suiker ook honing gebruiken. En als je de boter geen probleem vindt maar juist geen suiker wilt, dan kun je ook altijd deze suikervrije appeltaart bakken! Keuze genoeg :-)
Ingrediënten voor 1 grote taart (12 stukjes)
- 2 middelgrote eieren
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 250 gram magere yoghurt
- 150 gram speltbloem
- 15 gram bakpoeder, gezeefd
- snuf zout
- 75 gram pecannoten
- 4 zoetzure appels (bijv. Elstar)
- handje geschaafde amandelen
- poedersuiker
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier en klem daarna de rand er om heen. Vet de vorm daarna in.
- Mix de eieren en suiker door elkaar. Mix daarna de yoghurt er door heen.
- Meng de speltbloem met het bakpoeder en zout. Mix dit door het yoghurt-suiker-ei mengsel. Spatel de pecannoten er door.
- Giet het beslag in de springvorm.
- Snijd de appels door de helft, snijd de klokhuizen er uit en schil de helften. Snijd de helften daarna in hele dunne plakjes; zorg dat die plakjes wel tegen elkaar aan blijven, zodat je nog steeds halve appels ziet. Leg de appels in het beslag.
- Bestrooi de taart met een handje geschaafde amandelen.
- Schuif de taart in de oven en bak 'm in 40-45 minuten gaar. De taart is klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Bestuif de taart met een beetje poedersuiker.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties