Dit zijn echte door-eet-koekjes, deze lekkere havermout chocolate chip cookies! Ze zijn heerlijk knapperig en er zitten dikke stukken chocolade doorheen. Precies zoals een koekje moet zijn!
Van deze koekjes moet je niet te veel bakken, want ze zijn echt zomaar op. Of je moet er juist wel heel veel van maken, omdát ze zo snel op zijn. Wat vinden jullie? :-D Hier waren alle 30 koekjes in elk geval binnen 24 uur op. De helft ging mee naar het werk en de andere helft werd na schooltijd opgegeten door de jongens en hun vriendjes die hier kwamen spelen.
Als je de koekjes uit de oven haalt zijn ze trouwens nog helemaal zacht. Je moet ze even de tijd geven om af te koelen en dan worden ze écht lekker knapperig. Niet alleen de randjes (zoals van die Amerikaanse chocolate chip koekjes, die van binnen vrij zacht blijven), maar het hele koekje wordt stevig. Wij houden daar wel van. Wat vindt jij het lekkerst, een zacht of een knapperig koekje?
Ingrediënten voor 30 koekjes
- 50 gram havermoutmeel (dit kun je heel eenvoudig zelf maken door havermout te vermalen in een koffiemolen)
- 100 gram bloem
- 65 gram kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel bakingsoda
- 1 groot ei
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 120 gram chocolade, in kleine stukjes (ik gebruikte 80 gram melkchocolade en 40 gram witte chocolade)
En zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom de havermoutmeel, bloem, suiker, basterdsuiker, kaneel en de bakingsoda door elkaar.
- Voeg de eieren, vanille-extract en boter toe en kneed alles met je handen tot een goed gemengd deeg.
- Kneed de chocoladestukjes er door heen.
- Maak van het deeg 30 balletjes. Leg de balletjes een flink eind uit elkaar op de bakplaat; de koekjes lopen uit tijdens het bakken. Ik moest de koekjes in 2 sessies bakken en ik heb een hele grote oven, dus de kans is groot dat ze bij jou ook niet in één keer op de bakplaat passen! :-)
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes even afkoelen op de plaat. Ze zijn nu nog heel erg zacht! Schuif de koekjes na een paar minuten met bakpapier en al op een rooster en laat ze daar helemaal afkoelen en uitharden. Het worden stevige, knapperige koekjes!
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Ze waren erg lekker!