Dit zijn kaneeltjes! Lekker zacht én een beetje knapperig, met brokjes kaneelsuiker er door heen. Je moet niet op het uiterlijk af gaan - deze koekjes moet je beslist proeven!
Vinden jullie kaneelstokken ook zo lekker? Ik at (en eet) ze bijna nooit, maar ze zijn nog steeds magisch: van die grote, dikke kaneelstokken met een bruin laagje kaneel er om heen. Hmm! Deze koekjes zijn net zoiets. Een heerlijke kaneelsmaak, een beetje knapperig maar ook zacht, en aan de buitenkant een laag kaneel.
De rode stukjes die je op de foto's ziet zijn de kaneelgranules die door de koekjes heen zitten: dat zijn kleine kaneel-suikerbrokjes. En die geven een heerlijke smaak aan de kaneeltjes! Om de koekjes af te maken rolde ik ze vlak voor ze de oven in gingen nog even door wat suiker met kaneel.
En het resultaat, dat moet je echt even proeven dus. Hier thuis kreeg ik verraste reacties op de koekjes: ze werden zonder hoge verwachtingen geproefd, om vervolgens een "Oh! Maar die zijn echt lekker!" reactie als gevolg te hebben. En meteen daarna werd er nóg een koekje uit de pot gehaald! :-)
Ingrediënten voor 20 koekjes
- 1 zakje vanillesuiker
- 240 gram bloem
- 160 gram suiker
- 1 groot ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram kaneelgranules (ik bestelde ze online bij De Zuidmolen)
Extra:
- 1,5 eetlepel suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 geklutst ei
En zo maak je ze
- Meng de bloem met de suiker, vanillesuiker, ei, bakpoeder, zout, kaneel en boter. Kneed het met je handen tot een soepel deeg. Het blijft een vrij kruimelig deeg, dat hoort zo.
- Kneed vervolgens de kaneelgranules er door heen.
- Rol 20 even grote balletjes van het deeg. Leg die in een afgesloten plastic bak 1,5 uur in de koelkast, zodat ze steviger worden.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de suiker met de kaneel.
- Haal de deegballetjes één voor één eerst door het geklutste ei en daarna door de kaneelsuiker.
- Leg de balletjes op de bakplaat (leg ze niet te dicht op elkaar, de koekjes lopen een beetje uit) en bak ze 15-17 minuten in de oven. Laat de koekjes daarna afkoelen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties