Twix cheesecake! Een in de oven gebakken taart met een dikke koekbodem, een laag roomkaas, zoete karamel en chocolade ganache. Hoe vinden jullie dat klinken?
Als bloginsider van Laura's Bakery mocht ik met Philadelphia roomkaas een cheesecake bakken. Ik mocht zelf bedenken wát voor taart! Daar moest ik wel even over nadenken. Iets met fruit (altijd lekker)? Of met nootjes? Een taart met karamel?
Dat laatste lokte mij wel heel erg aan, dus ik besloot om dat als basis te gebruiken. Karamel in combinatie met chocolade & koek, dat smaakt altijd geweldig. Een Twix dus! Maar dan in een cheesecake. Ik vond het wel klinken als een goed idee :-)
Het was wel even puzzelen met het recept, want ik had nog niet eerder een cheesecake gebakken. Ik wist dus niet of het in één keer zou lukken. Al met al ben ik best tevreden: de smaak is prima & de koek is goed gebakken (daar was ik nog het meest benieuwd naar)!
Maar kritisch als ik ben heb ik natuurlijk ook nog wel wat verbeterpunten: de koekbodem mag wat dikker (en de randen wat dunner), en ik vind de cheesecakevulling wat te zacht. Zeker met een zware toef slagroom er op & een dunne taardbodem zakt 'ie nog veel te veel in. Puntje voor de volgende keer! :-)
Ingrediënten voor 1 taart
Voor de bodem:
- 55 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 middelgroot ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 160 gram bloem
- 1/4 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snuf zout
Voor de cheesecake vulling:
- 400 gram Philadelphia roomkaas naturel
- 50 gram zure room
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 1,5 eetlepel maïzena
Voor de toplaag:
- 275 gram dulce de leche (karamelpasta)
- 120 gram melkchocolade, in kleine stukjes
- 60 ml slagroom
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier, klem daarna de rand er om heen en vet de vorm daarna in.
- Mix de boter en suiker door elkaar. Voeg daarna het ei en de vanille-extract toe, en mix tot een romige massa.
- Roer met een garde de bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg dit toe aan het boter-suiker-ei-mengsel en meng goed door elkaar. Ik deed dat gewoon met de mixer, maar met je handen kan ook.
- Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het deeg. De rand hoeft niet helemaal tot bovenaan de springvorm te komen; bij mij zat er nog ca. 1,5 cm tot aan de rand van de vorm.
- Mix in een schone kom de Philadelphia roomkaas en zure room door elkaar. Voeg de suiker en maïzena toe en mix in 1-2 minuten tot een gladde massa. Giet dit in de springvorm, op de koekbodem.
- Bak de taart 25 minuten in de oven. Laat 'm daarna afkoelen op een rooster.
- Verwarm de dulce de leche even in een kommetje in de magnetron, zodat hij wat zachter wordt. Kluts 'm met een garde goed door elkaar tot een gladde pasta zonder klontjes. Smeer de pasta over de afgekoelde taart, helemaal tot aan de rand.
- Verwarm de slagroom in een kommetje in de magnetron of in een pannetje op het vuur. De slagroom moet warm zijn, maar mag niet gaan koken. Voeg de chocolade toe aan de warme slagroom en roer dit met een garde door elkaar tot een gladde en egale ganache. Giet de ganache over de karamellaag en zorg dat het goed verdeeld is over de hele taart.
- Zet de taart minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties