Het verschil tussen bloem, meel & volkorenmeel

Gepubliceerd op 4 juli 2017 om 16:00

Ik krijg regelmatig de vraag of meel hetzelfde is als bloem. Nee: dat is niet hetzelfde. En tussen meel en volkorenmeel zit ook weer verschil! Bloem, meel en volkorenmeel leveren verschillende soorten brood op. Ik leg je uit hoe het precies zit.

 


Op de foto's zie je al dat er kleurverschil zit tussen de drie verschillende soorten. Dat komt door de zemelen en kiemen die wél in het meel zitten, maar níet in de bloem. 

Verschilbloemmeelvolkorenmeel36-1.jpg
 

Bloem
Voor bloem wordt alleen het binnenste van de graankorrels gebruikt. De rest, waaronder zemelen en de kiem, wordt er uitgezeefd. Je houdt daarna een wit graanpoeder over. Bloem wordt o.a. gebruikt voor het maken van wit brood, maar ook voor taart, cake en koekjes. Waarschijnlijk gebruik jij meestal tarwebloem, gemaakt van tarwekorrels. Maar ook van andere graansoorten kun je bloem maken. Roggebloem of speltbloem, bijvoorbeeld. 

Volkorenmeel
Voor het maken van volkorenmeel wordt de complete graankorrel gebruikt. De meelkern, zemelen en kiemen worden niet uit het meel gezeefd. Dat kun je zien: als je volkorenmeel goed bekijkt zie je er kleine bruine stukjes in zitten. Met volkorenmeel kun je (heel verrassend) volkoren brood bakken.

Wist je trouwens dat je een brood alleen maar een 'volkorenbrood' mag noemen, als het voor 100% van volkorenmeel is gemaakt? Je mag er dus geen andere meel- of bloemsoorten voor gebruiken. 

Meel
Meel is een mengsel van bloem en volkorenmeel. Tarwemeel is dus een mengsel van tarwebloem en volkoren tarwemeel. En zo heb je ook roggemeel, speltmeel, boekweitmeel, en ga zo maar door. Net als bij volkorenmeel zie je ook in meel kleine bruine stukjes zitten; dat zijn de zemelen. Met meel bak je bruin brood. 

Wat is nou het meest gezond?
Volkorenbrood is gezonder dan wit- of tarwebrood. Volkoren producten leveren meer koolhydraten, vezels, ijzer & B-vitamines, en verlagen het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. 

De kleur van een brood zegt trouwens niet zoveel over hoe gezond het is. Een heel donker brood lijkt misschien gezonder, maar is soms gekleurd met geroosterd moutmeel of suiker - en dat levert je dus niks extra's op. Een meergranenbrood is ook niet persé gezonder: zo'n brood is gemaakt van verschillende graansoorten. Daar kan ook volkorenmeel bij zitten, maar dat hoeft niet. 

Meer foto's vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.