APPELTAART! Want vandaag ben ik jarig, dus reden genoeg voor een taartje. Ik maakte deze appeltaart met appeltjes uit onze eigen appelboom. Die waren niet alleen vuurrood van buiten, maar tot mijn verrassing ook aan de binnenkant rood! En dat leverde dus een rode appeltaart op. Weer eens wat anders!
De appeltjes smaken een beetje zoals Elstar appels, fris & zoetzuur. Perfect voor een appeltaart dus. Fijne dag allemaal!
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor het deeg:
- 180 gram koude roomboter
- 180 gram kristalsuiker
- 350 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 2 middelgrote eieren
- 8 gram vanillesuiker
- snuf zout
Voor de vulling:
- 6-7 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes
- 100 gram rozijnen
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels citroensap
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
- Meng 100 gram suiker, de rozijnen, citroensap en kaneel door de appelblokjes.
- Kluts één ei in een kommetje. Kneed de boter, suiker, de bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt.
- Verdeel het deeg in drie even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
- Doe het appelmengsel in de taart.
- Met de derde deegbal maak je de bovenkant van de taart. Je kunt lange slierten draaien en daar een rooster mee maken, of vormpjes uit het deeg steken (ik maakte sterretjes voor deze taart, al zie je dat niet meteen terug).
- Kluts het tweede ei en besmeer daarmee het deeg.
- Bak de taart goudbruin in 60 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voor je 'm serveert evt. wat poedersuiker overheen.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Gefeliciteerd Syts! Deze taart smaakt uitstekend, we zouden haast hopen dat je wat vaker dan één keer per jaar jarig bent!