Gezonde taart! <3 Met lekker veel zuurkool, rozijntjes, ananas, aardappeltjes & ham. Dat is weer eens wat anders dan stamppot zuurkool. Een perfecte wintertaart! :-)
Deze zuurkooltaart maakte ik niet - zoals heel veel hartige taarten - met bladerdeeg, maar met brooddeeg. En daardoor heeft 'ie wel wat van een pizza. Lekker! Ik deed er naast de zoute spekjes zoete rozijnen & ananas door. Als je meer van hartig houdt, dan kun je in plaats daarvan ook kiezen voor bijvoorbeeld paprika & gefruite ui.
Wij aten deze taart als avondeten, maar hij zou ook niet misstaan als bijgerecht bij een diner of bij een buffet. Het is misschien even werk om de taart te maken, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite echt waard is!
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gram bloem
- 1/2 zakje gist (= 3,5 gram)
- 1 theelepel zout
- 200-230 ml lauw water
- 4 krielaardappels, gewassen en in kleine blokjes gesneden
- 250 gram zuurkool, goed uitgelekt
- 200 gram hamreepjes
- handje rozijnen
- 160 gram ananasstukjes
- 50 gram bloem
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- zout
- peper
En zo maak je 'm
- Meng de 300 gram bloem, gist en zout goed door elkaar. Voeg daarna het lauwwarme water toe en kneed het met je handen of met een mixer met deeghaken in 5-10 minuten tot een glad en soepel deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom en dek de kom af. Laat het deeg 1-2 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de aardappelblokjes met de zuurkool, hamreepjes, rozijnen, ananas, 50 gram bloem en Parmezaanse kaas.
- Vet een ronde taartvorm in met boter of olie. Bekleed de bodem en de zijkant van de vorm met tweederde van het brooddeeg.
- Doe de zuurkool met fruit, rozijnen, aardappels & ham op de deegbodem.
- Kluts de eieren door elkaar en breng ze op smaak met wat zout en peper. Giet de eieren over de zuurkool in de taartvorm (houd een beetje geklutst ei achter om de taart straks mee te bestrijken).
- Maak van de rest van het deeg een ronde 'deksel' en leg dat op de zuurkooltaart. Plak het deeg vast aan de opstaande randjes van het deeg. Snijd in de bovenkant een paar openingen, zodat de vulling tijdens het bakken lucht kwijt kan. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje geklutst ei.
- Schuif de taart de oven in en bak 'm in 30-40 minuten gaar.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties