Vinden jullie donuts ook zo lekker? Wij eten ze niet zo vaak, want doordat ze worden gefrituurd zijn ze nogal vet. Deze donuts bakte ik in de oven: minstens zo lekker én een stuk minder ongezond! :-)
Qua structuur lijken ze wel wat op gefrituurde donuts: het is luchtig deeg (al zijn gefrituurde donuts nog wat smeuïger). Het suiker- en chocoladelaagje is natuurlijk niet zo gezond. Maar op een donut hoort iets lekkers, toch?
Ingrediënten voor 15 donuts
- 130 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel baking soda
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel zout
- 22 gram ongezouten roomboter
- 60 ml halfvolle of magere melk
- 3,5 ml citroensap (= 1/2 + 1/4 theelepel)
- 60 gram magere yoghurt
- 1 eetlepel vanille-extract
- 65 gram geklutst ei (= 1 groot ei)
Toplaag met chocolade, voor 15 donuts:
- 200 gram melkchocolade
- versiering zoals spikkels of hagelslag
Toplaag met glazuur, voor 15 donuts:
- 180 gram poedersuiker
- 7,5 theelepel melk
- versiering zoals spikkels of hagelslag
Toplaag met suiker, voor 15 donuts:
- 75 gram gesmolten roomboter
- kaneelsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker, gekleurde suiker of andere versiering
En zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Roer de bloem, bakpoeder, baking soda, suiker, nootmuskaat en zout door elkaar. Doe de boter in blokjes er bij en kneed dat met je vingers er door heen tot er geen grote brokken boter meer zijn.
- Roer in een andere kom de melk, citroensap, yoghurt, vanille en ei door elkaar. Roer daarna het bloemmengsel er door tot je een glad beslag hebt.
- Schep het beslag in een spuitzak met een glad, rond spuitmondje (zonder kartels dus). Het beslag is behoorlijk vloeibaar, dus het is misschien even een dingetje om het zonder knoeien in de spuitzak te krijgen! :-) Je kunt natuurlijk ook gewoon een lepel gebruiken in plaats van een spuitzak. Maar dat is gegarandeerd geknoei, haha! Ik vond het met een spuitzak het makkelijkst.
- Vet een donutbakvorm in met wat olie. Vul elk donutvormpje met beslag.
- Bak de donuts in 10 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Daarna kun je de donuts versieren!
- met chocolade: smelt de chocolade au-bain-marie. Doop de donuts in de gesmolten chocolade en strooi er versiering op. Laat ze uitharden op een rooster.
- met glazuur: roer de ingrediënten voor de glazuur door elkaar. Doop de donuts er in en strooi er versiering op. Laat ze uitharden op een rooster.
- met suiker: doop de donuts in de gesmolten boter en daarna in een schaaltje met suiker. Laat ze daarna opdrogen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties