Gevulde speculaas taart

Gepubliceerd op 5 december 2017 om 10:00

Dág, Sinterklaas! Vandaag is hij al weer voor het laatst in Nederland... en daarna moeten we weer een heel jaar wachten. Dus dan moeten we nu nog maar even genieten van een lekker stukje gevulde speculaastaart. Al kan die in de rest van het jaar ook wel, hoor...


Gevuld speculaas is één van de gebaksoorten die heel gevaarlijk zijn bij ons thuis. En dan bedoel ik dat in de zin van: zómaar ineens is 't op (en niemand weet wie dat heeft gedaan!). Veel te lekker, speculaas met amandelspijs. En dus nemen we zo'n speculaastaart meestal maar mee naar het werk. Dan eten we er zelf één stukje van en delen we de rest uit aan onze collega's. Verstandig, hè? :-)

Ik vind het leuk om gevuld speculaas in een ronde vorm te bakken. Wil je liever vierkante of rechthoekige stukjes gevuld speculaas? Bak de taart dan in een vierkante bakvorm - daarna kun je een heleboel vierkantjes snijden.

Gevuldespeculaastaart2182-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 punten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (of 275 gram bloem + 10 gram bakpoeder)
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels (= 30 gram) speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei

Voor de versiering:

  • 50 gram garneeramandelen
  • 1 geklutst ei

 

En zo maak je 'm

  1. Kneed het bakmeel, basterdsuiker, boter, speculaaskruiden, melk en een snuf zout met je handen tot een mooie deegbal.
  2. Verdeel het deeg in tweeën. Rol het ene stuk deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 26-27 cm doorsnede. Rol de andere deegbal tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 24 cm (net zo groot als de springvorm dus). 
  3. Leg beide deeglappen met bakpapier en al 30 minuten in de koelkast. 
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  5. Vet een ronde springvorm van 24 cm in met zonnebloemolie, boter of bakspray. Leg de grootste deegplak in de springvorm en maak een kleine opstaande rand van zo'n 1-2 cm hoogte aan de zijkant van de vorm. 
  6. Verbrokkel de amandelspijs en kneed het ei er door, tot je een smeuïg geheel hebt. Verdeel de spijs over de taartbodem (ik smeer 't altijd met de bolle kant van een lepel over de bodem uit). 
  7. Leg de kleinste deeglap daarna op de spijs en druk hem goed aan, vooral bij de randen.
  8. Druk de amandelen in een mooi patroon in de bovenkant van taart (leef je uit!).
  9. Bestrijk de taart met het geklutste ei. 
  10. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sieger
7 jaar geleden

Dank u Sinterklaasje!

Lars
7 jaar geleden

Dank u voor dit erg lekkere Sinterklaas cadeau. Die man mag vaker in het land komen.