Paarse spruitjesgratin

Gepubliceerd op 11 december 2017 om 16:00

Paarse spruitjes! Die kon ik natuurlijk niet laten liggen in de winkel. Zo leuk! :-) Hadden jullie ze al wel zien liggen (of zelfs al een keer gegeten)? Ik maakte er een lekkere gratin mee, met krieltjes en tutti frutti.


En ik mocht lekker alles in mijn eentje opeten, want de mannen wagen zich niet aan spruitjes. Wat een helden, hè? ;-) Ik vond 't in elk geval erg lekker. Het zoete fruit dat ik door de ovenschotel deed smaakte er heel goed bij! 

Paarsespruitjesgratinmetgedroogdevruchten232-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 uien, gesnipperd
  • 300 gram paarse spruitjes (maar groene kunnen natuurlijk ook!)
  • 200 gram tutti frutti, in stukjes gesneden
  • 400 gram minikrieltjes
  • peper
  • zout

Voor de saus:

  • 10 gram ongezouten roomboter
  • 4 theelepels bloem (= 16 gram)
  • 360 ml magere melk
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 120 gram geraspte oude kaas

En verder:

  • handje geraspte oude kaas
  • handje verse peterselie, gesnipperd

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Snijd de kontjes van de spruiten, en snijd ze daarna door de helft.
  3. Verhit wat olie of boter in een pan. Fruit de ui 2-3 minuten. Doe daarna de spruitjes er bij en wok een minuut of 5 mee. 
  4. Voeg de krieltjes en tutti frutti toe, en wok nog even tot alles warm is. Breng op smaak met peper en zout. Schep de krieltjes & groente in een ovenschaal. 
  5. Smelt de boter voor de saus in een pannetje op middelhoog vuur. Doe daarna de bloem er bij en roer 1-2 minuten. 
  6. Schenk de melk er bij. Verwarm al roerend een minuut of 4, tot de saus dikker wordt. 
  7. Roer dan de zout, tijm, Parmezaanse kaas en oude kaas er door heen. Roer totdat de kaas is gesmolten. 
  8. Schenk de saus over de krieltjes en spruitjes in de ovenschaal. Strooi daarna wat extra geraspte kaas er over heen. 
  9. Bak de schotel in 25-30 minuten gaar in de oven. Strooi er voor het serveren wat verse peterselie over. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.