Als je wel eens met kerst in Duitsland bent geweest, dan heb je vast ook wel eens Lebkuchen gegeten. Deze lekkere gekruide koekjes kun je heel makkelijk zelf maken. Het moeilijkst is nog om ze na het bakken een paar dagen te laten liggen: hoe langer de kruiden de tijd krijgen om in de koekjes te trekken, hoe lekkerder ze zijn!
Lebkuchen (of peperkoeken) zijn traditionele Duitse kerstkoekjes. Ze hebben wel wat weg van gingerbread. Een paar jaar geleden, toen we in december samen een weekendje in Duitsland waren, kocht ik ze op een kerstmarkt. Zo lekker!
Lebkuchen zijn meestal zacht (dat zijn deze ook), maar ze zijn er ook in harde vorm. Die wordt gebruikt voor Lebkuchenherzen: harde koeken in de vorm van een hart, met glazuur er op. Met lebkuchen worden ook heksenhuisjes gemaakt (hexenhäusel of hexenhäuschen).
Voor lebkuchen heb je een speciaal mengsel van kruiden nodig. Ik weet niet of dat in Duitsland kant-en-klaar in de winkels te koop is, maar in Nederland kun je het natuurlijk niet vinden. Gelukkig kun je het ook heel eenvoudig zelf maken. De ingrediënten staan hieronder.
Ingrediënten voor ongeveer 15 koekjes
- 75 gram geklutst ei (1,5 middelgroot ei)
- 65 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel chocoladepasta
- 5 gram lebkuchenkruiden (zie hieronder)
- 100 gram gemalen hazelnoten (ik maalde zelf hazelnoten fijn met een elektrische koffiemolen)
- 100 gram bloem
- 1/2 theelepel kaneel
- 8 gram bakpoeder, gezeefd
- 1 theelepel cacaopoeder
Voor de chocoladelaag:
- 225 gram pure chocolade
- 40 gram witte chocolade
Zo maak je zelf lebkuchenkruiden:
- 35 gram kaneel
- 9 gram gemalen kruidnagel
- 2 gram piment
- 1 gram nootmuskaat
- 2 gram gemalen koriander
- 2 gram gemalen kardemom
- 2 gram gemalen gember
- 2 gram gemalen foelie
En zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de ei, suiker en vanillesuiker door elkaar. Mix daarna de chocoladepasta en lebkuchenkruiden er door.
- Roer de gemalen hazelnoten, bloem, kaneel, bakpoeder en cacao door elkaar. Voeg dit toe aan het andere mengsel en kneed dit tot een goed gemengd deeg.
- Draai met je handen balletjes deeg die ongeveer zo groot zijn als een walnoot. Leg ze op de bakplaat.
- Bak de koekjes in 14-15 minuten gaar in de oven. Laat ze daarna helemaal afkoelen op de bakplaat.
- Smelt 175 gram van de pure chocolade au bain marie. Roer als de chocolade helemaal is gesmolten de resterende 50 gram pure chocolade in kleine stukjes er door, totdat ook dat helemaal is opgelost.
- Doop elk koekje met de bovenkant in de gesmolten chocolade. Leg ze op een vel bakpapier om uit te harden.
- Doe de witte chocolade in een stevig zip-lock zakje en doe die goed dicht. Laat de chocolade in lauwwarm water smelten. Niet met heet water, dan gaat witte chocolade klonteren en kun je het niet meer gebruiken!
- Als de chocolade helemaal is gesmolten, knip je een klein puntje van het zakje. Spuit zo streepjes witte chocolade over de koekjes. Laat ze daarna weer uitharden.
- Als je genoeg geduld kunt opbrengen, laat de koekjes dan vooral een paar dagen liggen. De kruiden trekken er dan beter in, wat de koekjes nog veel lekkerder maakt! :-)
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo Syts,
Je kunt in Duitsland inderdaad kant en klare mengsels kopen met specerijen voor Lebkuchen. Het heet dan Lebkuchengewürz. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar, ze zijn ook wat verschillend qua samenstelling.
Ik heb altijd wel een zakje in huis. Bij gebak en koekjes met kaneel, kun je goed een snufje Lebkuchengewürz gebruiken. Ook lekker door de chocomelk.
Ik ga deze koeken zeker een keer maken.
Groeten,
Maria