Een kugel is een Joodse ovenschotel, meestal gemaakt met noodles of aardappelen. Het staat vaak op de sjabbat op tafel. Ze zijn er echt in ontzettend veel varianten! Ik maakte (om mee te beginnen) een hele simpele kugel, met mie, peper & zout.
Ik had nog nooit van een kugel gehoord, maar kreeg het als tip toen ik op zoek was naar Joodse gerechten. En toen ik daar op ging googelen vond ik zó veel verschillende versies! Een kugel wordt vaak als bijgerecht gegeten, maar ook wel bij het ontbijt geserveerd. Deze simpele kugel is warm het lekkerst, maar koud kun je 'm ook heel goed eten. Met een salade en een stukje vlees er bij heb je een prima maaltijd. Ik moest trouwens wel even wennen aan de knapperige bovenkant van deze kugel. Was ik niet gewend, om pasta op díe manier te eten. Maar het hoort gewoon zo!
Ingrediënten voor 2 personen
- 100 gram ongekookte mienestjes (noodles)
- 65 gram ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 3 middelgrote eieren
- snuf zout
- snuf peper
En zo maak je 't
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaaltje in.
- Kook de mienestjes ongeveer 5 minuten, tot ze half gaar zijn. Giet ze daarna af.
- Kluts de eieren met de peper en zout. Mix daarna de mie en de boter er door heen.
- Schep alles in de ovenschaal. Zet die in de oven en bak de kugel in 60 minuten knapperig en gaar. Laat even afkoelen voor je 'm aansnijdt.
- Serveer met bijvoorbeeld een salade en een stukje vlees er bij.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties