Sodabrood met zongedroogde tomaten

Gepubliceerd op 4 maart 2018 om 16:00

Het mooie van een sodabrood is dat het niet hoeft te rijzen. Het kan meteen de oven in! Je hebt 'm in drie kwartier op tafel staan. Dit sodabrood heeft lekker veel smaak door de zongedroogde tomaten. Lekker met oude kaas, sla & tomaat er op.


In sodabrood zit geen gist; In plaats daarvan gebruik je baking soda - vandaar dus ook de naam - en een zuur zoals karnemelk of citroensap. De combinatie van die twee zorgt er voor dat het brood meteen gaat rijzen. Het deeg hoeft dus niet eerst een paar uur te rijzen. Alles wat je hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar te mixen en het brood een half uur in de oven schuiven. Zomaar klaar!

Om een lekkere smaak aan het brood te geven deed ik er zongedroogde tomaten door. Dat kun je ook gewoon weg laten, dan krijg je een basic brood. En je kunt er natuurlijk ook andere ingrediënten door doen: bijvoorbeeld geraspte kaas, ui, bacon, olijven & allerlei lekkere kruiden.

Sodabroodmetzongedroogdetomaat223-1.jpg

Ingrediënten voor een klein brood

  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder, gezeefd
  • 1 theelepel zout
  • 320 ml karnemelk (of 320 ml melk + 1,25 eetlepel citroensap of azijn)
  • 90 gram zongedroogde tomaten, in kleine stukjes gesneden

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een ronde bakvorm van 18 cm in met zonnebloemolie of bakspray.
  3. Meng in een grote kom de bloem met de baking soda, bakpoeder en zout.
  4. Voeg de karnemelk toe en kneed het deeg kort met een mixer met deeghaken of met je handen door elkaar, totdat alles goed met elkaar is gemengd. Voeg de zongedroogde tomaten toe en kneed goed door elkaar.
  5. Schep het deeg daarna meteen in de bakvorm. Maak je handen nat met wat water om het deeg een beetje gelijk door de vorm te verspreiden. Ik maakte het deeg in het midden wat hoger dan aan de randen, dan krijg je een mooi bol brood. Het is vrij plakkerig deeg. Dat hoort zo!
  6. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Haal het brood uit de vorm en laat het daarna afkoelen op een rooster. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.