Taartdeeg (basisrecept)

Gepubliceerd op 24 april 2018 om 16:00

Dit is een handig basisrecept voor gebakken taarten met een zoete vulling. Dit deeg is namelijk zelf niet zo zoet! Met de vulling van de taart kun je eindeloos variëren.  


Ik gebruik dit taartdeeg o.a. voor de kersen-appeltaart. Voor een klassieke appeltaart gebruik ik een veel zoeter deeg (ook super lekker trouwens). En als je een taartbodem wilt bakken voor bijvoorbeeld een kwarktaart, dan is de taartbodem uit dit recept heel geschikt.
 

Ingrediënten voor 1 taartbodem & raster

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 225 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 60 ml ijskoud water
  • beetje paneermeel
  • een beetje melk

 

En zo maak je 'm

  1. Roer de bloem, zout en suiker door elkaar.
  2. Doe de boter er bij en maak er met je handen een kruimelige massa van. 
  3. Voeg tot slot het koude water toe en kneed het kort door elkaar tot een gladde bal. Als het deeg te droog en kruimelig blijft, voeg er dan nog een extra eetlepel koud water aan toe. 
  4. Verdeel het deeg in tweeën. Rol beide stukken deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot twee ronde platte deegplakken, die net iets groter zijn dan je bakvorm. Leg beide deegplakken een uur in de koelkast. 
  5. Vet een ronde taartvorm van 25 cm doorsnede in met boter of bakspray. Bekleed de vorm met één van de twee deegplakken. Rol met een deegroller het overtollige deeg bij de randen er af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi er daarna een beetje paneermeel over heen. 
  6. Doe een vulling naar smaak in de taart.
  7. Snijd de andere deeglap met een pizzasnijder in repen. Maak daarmee een raster op de taart (hier kun je stap-voor-stap foto's vinden voor het vlechten van zo'n raster). Je kunt overigens ook een dichte taart maken (dan doe je de hele deeglap er op) of figuurtjes uit de deeglap steken, en dan de deeglap op de taart leggen. Rol met een deegroller het overtollige deeg bij de randen er af. 
  8. Bestrijk het deeg met wat melk. 
  9. Bak de taart 15 minuten bij 220 graden. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 190 graden en bak de taart nog 40-45 minuten, tot hij goudbruin is. Leg zo nodig tijdens het bakken een stuk aluminiumfolie over de taart, om te voorkomen dat hij te donker kleurt. 
  10. Laat de taart afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.