Wij zijn gek op Twix. Want koek, karamel en chocolade allemaal bij elkaar, dat is toch een gouden combinatie? Dus een Twix taart, die gaat er bij ons ook wel in!
Voor het maken van deze taart moet je wel een beetje geduld hebben, want elke laag moet je apart maken en daarna moet die laag steeds weer even een tijdje afkoelen. Geen taartje dus om in een half uurtje even te maken.
Gelukkig viel het resultaat in de smaak, dus het was de moeite wel waard. Vooral de kinderen vonden het erg lekker! Zelf ben ik nog niet helemaal tevreden met de karamellaag, die was naar mijn mening nog wat te zacht (al smaakte het wel prima). De volgende keer ga ik die karamellaag op een andere manier maken, ik denk met deze methode. Dan wordt 'ie vast een beetje steviger!
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 195 gram bloem
- 55 gram poedersuiker
- 0,25 theelepel zout
- 100 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 1 middelgroot ei, geklutst
Voor de karamel laag:
- 125 ml slagroom
- 65 ml zoete gecondenseerde melk
- 100 gram kristalsuiker
- 6 eetlepels stroop of maple syrup
- 2 eetlepels water
- 22 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
Voor de chocoladelaag:
- 200 gram melkchocolade, in kleine stukjes
- 75 ml slagroom
En zo maak je 't
De bodem:
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een kruimelig deeg. Druk het deeg in een lage langwerpige bakvorm (die van mij is 25 x 13 x 3 cm) en zorg er voor dat ook de randjes met deeg zijn bedekt. Rol met een deegroller over de vorm om overtollig deeg er af te halen.
- Zet de bakvorm met het deeg 30 minuten in de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
- Haal het deeg uit de vriezer. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed het deeg daarna met aluminiumfolie en druk dat goed tegen het deeg aan.
- Bak de bodem (met het folie er op) 20-25 minuten in de oven. Haal dan het folie er af, druk zo nodig de deegbodem even aan met de bolle kant van een lepel, en bak de bodem dan nog 10-15 minuten in de oven. Laat de bodem daarna in de bakvorm afkoelen.
De karamellaag:
- Doe de slagroom en de gecondenseerde melk in een pannetje en verwarm dit al roerend op laag vuur, tot alles goed gesmolten is. Haal de pan dan van het vuur en doe er een deksel op.
- Doe de suiker, stroop en water in een andere pan. Kook dit op laag vuur totdat de suiker is gesmolten. Zet het vuur wat hoger en laat het mengsel nu zachtjes borrelen, zónder dat je er in roert! Laat het zo koken tot het mengsel lichtbruin is.
- Haal de pan van het vuur en roer de slagroom en gecondenseerde melk er door. Zet de pan daarna weer op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het doorkoken tot het 115 graden is.
- Giet de karamel op de bodem en laat daarna minstens 30 minuten afkoelen.
De chocoladelaag:
- Doe de stukjes chocolade in een kom.
- Verwarm de slagroom in een pannetje totdat die heet is, en giet dit dan in de kom met chocolade. Laat het zo twee minuten staan, en roer het dan goed door elkaar totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Mochten er toch nog blokjes chocolade in zitten, dan kun je de kom ook nog eventjes in de magnetron verwarmen. Daarna goed roeren, tot je een glad mengsel hebt zonder klontjes.
- Giet de chocolade over de karamel.
- Zet de taart in de koelkast en laat het minstens 30 minuten afkoelen.
Reactie plaatsen
Reacties