Beef Wellington is ook echt zo'n kerstgerecht, vinden jullie ook niet? Ik maakte 'm met verse bospaddenstoelen, rode ui, knoflook, tijm & rode wijn.
In veel recepten voor Beef Wellington wordt ook ham gebruikt (die leg je dan onder de ui & paddenstoelen op het bladerdeeg). Maar ik was vergeten ham te halen, dus ik maakte 'm gewoon zo. Kan net zo goed! :-)
Ingrediënten voor 6-7 stukken
- 1 varkenshaas van ca. 400 gram
- peper
- zout
- 1 groot vel vers bladerdeeg (270 gram)
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 rode ui, gesnipperd
- de blaadjes van 2-3 takjes verse tijm
- 200 gram bospaddenstoelen, in kleine stukjes gesneden
- flinke scheut rode wijn
- 1 ei, geklutst
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrooi de varkenshaas aan de boven- en onderkant met wat peper en zout. Verhit wat boter in een pan en schroei de varkenshaas in een paar minuten aan alle kanten dicht. Haal de varkenshaas uit de pan en leg hem even aan de kant.
- Doe een beetje extra boter in de pan en fruit de ui, knoflook en tijm. Doe daarna de paddenstoelen er bij en bak die een minuut of 5 mee. Giet er tot slot een scheut rode wijn bij, en laat alles nog eventjes sudderen op laag vuur.
- Rol de lap bladerdeeg uit. Als je niet een hele brede varkenshaas hebt, dan kun je wel een reep van het bladerdeeg snijden; dan heb je namelijk niet alles nodig. Als je links en rechts van de varkenshaas 3-4 cm over hebt, dan heb je genoeg.
- Verdeel de paddenstoelen en ui over de lap bladerdeeg. Laat aan de randen 1-2 cm vrij. Leg de varkenshaas aan één rand er op en rol daarna de bladerdeeg om het vlees heen. Smeer het randje in met wat geklutst ei en plak hem daarna dicht. Doe dat ook met de zijkanten & vouw die zo goed mogelijk naar de onderkant (de kant met de naad is de onderkant).
- Leg de varkenshaas met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Smeer het bladerdeeg in met ei.
- Van het overgebleven deeg kun je eventueel figuurtjes maken & op de varkenshaas plakken. Smeer ze daarna ook nog even in met ei.
- Bak de Beef Wellington in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.
Reactie plaatsen
Reacties