Dit is hite wigge, een Fries oudejaarsgebak met rozijnen. Tenminste, dat is het als het goed is... ik heb het namelijk nog nooit in het echt gezien & ik kon er ook geen foto's van vinden; alleen één enkel recept. Maar het resultaat smaakt heerlijk - vooral met boter & bruine basterdsuiker er op!
Hite wigge hangt wat tussen een brood en koek in. Het rijst amper en het resultaat is dus lang niet zo luchtig als een 'gewoon' brood. Het lijkt dan ook totaal niet op een krentenbrood. Qua structuur heeft het wel wat weg van sûkerlatten (al is die koek ook wat luchtiger).
Ik heb mijn ouders - die ook 100% Fries zijn - ook gevraagd of ze hite wigge (of heetwegge) kenden, maar zij hadden er ook nog nooit van gehoord. Misschien moet ik mijn beppe (Fries voor oma) van 89 maar eens vragen... :-)
Ingrediënten voor 8 stuks
- 350 gram tarwebloem
- 60 gram kristalsuiker
- snuf zout
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram droge gist - al denk ik eigenlijk dat het oorspronkelijke recept 20 gram verse gist bedoelde, of 7 gram droge gist; maar dat stond er niet bij. Gezien de hoeveelheid bloem volstaat 7 gram gist prima.
- 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 ml lauwe melk
- 1 eigeel
- 1 theelepel dr. Oetker citroenrasp
- 125 gram gele rozijnen
- 125 gram bruine rozijnen
- 2 ei-gelen om het deeg mee te bestrijken
En zo maak je ze
- Roer de bloem, suiker, zout en kaneel door elkaar. Meng daarna de gist er door.
- Doe de boter, melk, 1 eigeel en de citroenrasp er bij en kneed het in 5-10 minuten tot een soepel deeg.
- Kneed de rozijnen door het deeg.
- Maak een bal van het deeg, leg dit in een kom en dek die af. Laat het deeg bij kamertemperatuur 30 minuten staan. Het rijst niet veel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Stort het deeg op je werkblad en rol het uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Snijd het daarna in 8 stukken van ongeveer 15 x 7 centimeter. Vouw elk stuk dubbel.
- Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk elk stuk deeg met eigeel.
- Bak de koeken in 20-25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Je kunt de koeken gewoon zo opeten. Ze zijn ook erg lekker als je ze doormidden snijdt, met boter besmeert en er een laag bruine basterdsuiker op doet.
Bron: het oorspronkelijke recept vond ik op Lekker Frysk.
Reactie plaatsen
Reacties