Een poosje terug maakte ik met brooddeeg van zuurdesem al een flammkuchen met appel en rode ui. Dit keer maakte ik er een 'gewone' pizza mee: een pizza hawai, met ham & ananas.
Lekker simpel: en het smaakte príma! Met zuurdesem kun je dus heel goed pizza's bakken - en waarom ook niet, je maakt er net zo goed brooddeeg mee, maar dan zonder gist. Als je geen zuurdesem hebt (die kans is nogal groot), dan kun je natuurlijk ook een 'gewone' pizzabodem maken. Het recept daarvoor vind je hier.
Ingrediënten voor 2-3 pizza's
- 275 gram actieve zuurdesemstarter
- 120 ml warm water
- 325 gram bloem
- 1 theelepel zout
Voor de topping:
- half pakje sugo al pomodore con basilico (of een andere tomatensaus)
- paar plakken ham
- verse ananas, of een blikje ananas
- handje geraspte kaas
En zo maak je het
- Meng het water met de zuurdesemstarter.
- Roer het zout door de bloem. Voeg daarna het zuurdesemmengsel er aan toe en kneed met je hand tot een soepele deegbal.
- Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek die af met plastic. Laat het deeg 10 minuten staan.
- Kneed het deeg kort met de hand (5-6 keer) en laat dan weer 10 minuten staan. Herhaal deze stap nog eenmaal.
- Laat het deeg bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het verdubbeld is. Of zet het deeg 's avonds in de koelkast en laat het daar langzaam rijzen. Haal het deeg de volgende dag 1-2 uur voordat je de pizza's wilt gaan bakken uit de koelkast en laat het die tijd bij kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet je werkblad in met zonnebloemolie. Verdeel het deeg in twee of drie ronde deegballen (afhankelijk van hoeveel pizza's je er mee wilt gaan maken), bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol elke bal daarna met een deegroller uit tot een ronde lap. Leg de deeglap op de bakplaat.
- Besmeer de pizza's met de tomatensaus. Leg de plakken ham er op en daar bovenop de ananas. Strooi er tot slot geraspte kaas over heen.
- Bak de pizza's in 15-18 minuten gaar in de oven.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties