Hongaarse goulash

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 17:00

Op vakantie in Slowakije en Hongarije... en tóch daar geen goulash gegeten! Dat was toch wel een beetje jammer. En dus maakte ik toen we weer thuis waren zelf maar een grote pan kruidige Hongaarse goulash.


Eigenlijk klopt het niet wat ik nu zeg, want goulash is eigenlijk een soep & niet de stoofschotel met vlees zoals wij die kennen. En goulashsoep, die hebben we wél gegeten in Hongarije (zie hier)! Maar wij wilden ook de dikke stoofpotvariant.  

Ik had uit Slowakije een pakje goulashkruiden meegenomen, zodat ik het thuis alsnog kon maken. Die kruidenmix hebben we hier in Nederland natuurlijk niet exact hetzelfde, maar onze supermarkten verkopen ook wel goulashmixen. En anders maak je je eigen kruidenmix, dat is ook niet zo ingewikkeld. Eén van de belangrijkste kruiden voor goulash is karwijzaad, dat geeft er een licht anijs-achtige smaak aan. Mix de rest van de kruiden er door heen & je bent zomaar klaar.

Het resultaat is dan een lekker dikke, kruidige stoofpot met veel groente. Ik vond 'm heerlijk! We aten 'm met aardappelpuree & sla, maar je kunt er ook gekookte aardappels bij eten.

Hongaarsegoulash352-1.jpg

Ingrediënten

  • 320 gram sukadelappen, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 grote vleestomaten, in stukjes
  • 3 rode uien, gesnipperd
  • 2 wortels, in schijfjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 250 ml water + extra
  • 50 gram goulashkruiden uit een pakje, of maak 't zelf (zie hieronder)

Zelf goulashkruiden maken:

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • ½ theelepel karwijzaad
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel majoraan
  • 3 blaadjes laurier (versnipperd)

En zo maak je 't

  1. Verhit wat olie of boter in een wok en braad het vlees kort aan. 
  2. Doe de ui, prei en knoflook er bij en roerbak 2-3 minuten mee. Voeg daarna de rest van de groente toe en bak nogmaals 2-3 minuten.
  3. Voeg het water en de kruiden toe en roerbak alles goed door elkaar. Alles moet net onder water staan. Zet de deksel op het vuur, draai het vuur laag en laat (af en toe roerend) alles 45-60 minuten zachtjes pruttelen, totdat alles goed gaar en zacht is.
  4. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappels. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.