Met het laatste maïsmeel & volkoren speltmeel uit de kast bakte ik dit zachte maïs-speltbrood. Hij viel bij mijn collega's, voor wie ik 'm bakte, erg in de smaak!
Dat snap ik ook wel, want het is een brood met veel smaak, zonder dat dat heel erg overheersend is zoals bijvoorbeeld een olijven- of rozijnenbrood, of donker brood met heel veel zaden & noten. Daar moet je van houden. Maar op dit brood smaakt eigenlijk alles wel: zoete jam of honing, hagelslag, kaas, vlees, een salade... Lekker!
Ingrediënten voor 1 groot brood
- 260 gram tarwebloem
- 230 gram maïsmeel
- 260 gram volkoren speltmeel
- 11 gram zout
- 8,5 gram droge gist
- 12 gram kristalsuiker
- 30 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 360 gram water, op kamertemperatuur
En zo maak je het
- Doe de bloem, meel, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
- Voeg de boter en amandelmelk toe en kneed met de hand ongeveer 15-20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken. Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig!
- Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
- Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie.
- Vorm nu het brood (zie hier voor uitleg met foto's). Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap.
- Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met plastic en laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen.
- Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.
- Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst.
- Bak het brood 20 minuten op 220 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 20-30 minuten. Controleer tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is of juist langer. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen.
- Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt en de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties