"Mem, wil je ook eens brownies bakken?" vroeg Wander (7). Nou, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Dit keer bakte ik fudgy brownies: knapperig aan de randen en bovenkant, en fudge-achtig van binnen. Met lekker dikke stukken chocolade er door!
Ik had nog een hele grote pure chocoladeletter in de kast liggen. Echt waar, die was twee maanden na Sinterklaas nog steeds niet op! Best een beetje knap, toch? Het perfecte ingrediënt voor deze brownies.
Brownies heb je trouwens in tig variaties. De basic brownies die een beetje cake-achtig zijn, brownies met en zonder stukjes chocolade er in (alhoewel, ik vind dat in álle brownies brokken chocolade horen), brownies met nootjes, met zoete aardappel of blonde brownies (die wil ik ook nog steeds een keer gaan maken).
En je hebt dus ook deze fudgy brownies: die hebben wel wat weg van chocolade fudge. Lekker smeuïg en klef. En heel erg machtig! Dus snijd de vierkantjes niet te groot ;-)
Ingrediënten
- 160 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 225 ongezouten roomboter
- 300 gram pure chocolade
- 1 theelepel espressopoeder
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 5 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 150 gram pure chocolade, in kleine stukjes
En zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkreukel een stuk bakpapier en bekleed daarmee een brownievorm.
- Meng de bloem, zout en cacao door elkaar.
- Smelt de boter, 300 gram chocolade en espressopoeder au-bain-marie (breng in een grote pan een laag water aan de kook en hang daarin een kleiner pannetje met de ingrediënten; zorg dat de bodem van de pan het kokende water niet raakt).
- Als de chocolade, boter & espressopoeder zijn gesmolten zet je het vuur uit. Laat de kleine pan wel boven het kokende water hangen.
- Roer de suikers door de chocolade & boter. Haal daarna de kleine pan uit de grote pan en laat de massa even afkoelen tot kamertemperatuur (dat gaat vrij snel, duurt maar een paar minuutjes).
- Kluts met een garde drie eieren door de massa. Roer daarna de andere twee eieren er door heen. Voeg tot slot de vanille-extract toe en roer alles nog even kort door elkaar.
- Spatel nu het bloemmengsel door het beslag. Niet met een garde doen maar met zo'n siliconen spatel, dat houdt het beslag zo luchtig mogelijk.
- Spatel als laatste de 150 gram chocolade blokjes door het beslag.
- Giet het beslag in de brownievorm en bak de brownie in 30-35 minuten gaar. De randen van de brownie zijn dan losgekomen van de bakvorm, maar het midden van de brownie lijkt nog steeds vloeibaar. Dat hoort zo! Tijdens het afkoelen wordt de brownie steviger (echt waar!).
- Laat de brownie helemaal afkoelen (zet 'm desnoods nog even in de koelkast, dan worden de chocoladebrokjes in de brownie wat sneller weer hard) en snijd 'm daarna in kleine vierkantjes.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties