Deze citroencake met blauwe bessen heb ik al heel wat keren gemaakt. En dat is ook niet zo gek: hij is namelijk véél te lekker! Een heerlijke combi van fris, zoet en zuur, met een dikke laag glazuur er over heen.
De eerste keer dat ik deze cake bakte maakte ik 'm voor onze kringavond. En waar alle vrouwen unaniem voor deze citroencake kozen, durfden de mannen het niet eens aan: zij namen liever een plakje vanillecake. Ligt dat nou aan de genen? Wij hebben er erg om gelachen. En gelukkig werd de cake een dag later ook door meerdere mannen getest & goedgekeurd! ;-)
Vroeger zou ik nooit hebben gekozen voor een cake die half paars is gekleurd doordat er bessen doorheen zitten. Maar ja, toen waren er zoveel dingen die ik niet lustte. De bessen smaken er echt heerlijk doorheen, en de witte glazuurlaag maakt de cake echt 'af'. Zonder is hij ook lekker hoor, maar die lekkere dikke laag is echt het puntje op de i. Die zou ik dus zeker niet weglaten.
Ik blijf alleen omrommelen met de verdeling van de bessen door de cake. Ze zakken voor een groot deel naar beneden! En het maakt geen verschil of ik de cake bak met verse bessen of met bessen uit de diepvries. De bessen mengen met een halve eetlepel bloem voordat je ze door het beslag mengt heeft ook niet echt effect. Maar goed. Ik heb het maar geaccepteerd. Want de cake is lekker!
Ingrediënten voor 1 cake (10-12 plakjes)
- 110 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 165 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- geraspte schil van een halve citroen
- 1,5 ei
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 140 ml karnemelk
- 200 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
Voor de glazuurlaag:
- 85 gram poedersuiker
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1/2 eetlepel melk
- drupje vanille-extract
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik van 11 x 21 cm met bakpapier (verfrommel het bakpapier eerst even, dan kun je hem makkelijk in het blik vormen).
- Mix met een mixer de roomboter, suiker en de geraspte citroenschil door elkaar. Voeg de eieren en vanille-extract toe en mix goed door elkaar. Mix daarna de karnemelk er door heen.
- Meng in een aparte kom de bloem met het bakpoeder en zout. Voeg dit al mixend toe aan het boter-suiker-karnemelkmengsel, tot je een egaal beslag hebt.
- Meng de blauwe bessen met een halve eetlepel bloem en spatel ze daarna door het beslag.
- Giet het beslag in het cakeblik. Zet de cake in de oven en bak hem in 65-75 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er weer schoon uit komt. Controleer na 50-60 minuten de kleur van de cake: is de bovenkant van de cake bruin genoeg, doe er dan een stukje aluminiumfolie over heen.
- Haal de cake als hij gaar is uit de oven. Laat hem 5 minuten in het cakeblik zitten, haal hem er dan voorzichtig uit en laat helemaal afkoelen op een rooster.
- Meng alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar tot het een glad mengsel is. Voeg zo nodig een klein drupje extra melk toe, als het glazuur nog niet smeerbaar is. Smeer de glazuur met een glad mes zonder kartels over de bovenkant van de cake en laat dit weer hard worden.
- Zodra de glazuur laag is uitgehard, kun je de cake in plakken snijden.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties