Suikerbrood (snelle variant)

Gepubliceerd op 27 april 2017 om 16:00

Het zal jullie vast niet zijn ontgaan dat mijn favoriete recept - met stip! - een Fries suikerbrood is. Maar het maken maken van zo'n sûkerbôle is nog wel een projectje, & daar heeft lang niet iedereen zin in of tijd voor. Daarom dus een recept voor een snel suikerbrood, zonder kneden & rijzen!


Dit recept is niet alleen snel om klaar te maken, ik bedacht het ook super snel. Ik bedacht 's avonds om 20.00 uur ineens: "Zou ik ook een heel snel suikerbrood kunnen maken?" En een half uur later stond het in de oven. Als dat nou niet snel is?

Omdat ik 't zo snel bedacht moest ik het brood overigens wel met kleine korrels greinsuiker maken. Voor mijn gewone suikerbrood gebruik ik altijd een groter formaat korrels - daarmee krijg je van die lekkere, kleffe stukken in het brood. Maar die suiker was dus op. Het ging prima met de greinsuiker die ik nog wel had, al denk ik wel dat 't met grotere greinsuiker nog beter gaat. Iets voor de volgende keer! 

En hoe het smaakt? Ik vind 't erg lekker. Niet zo lekker als de échte sûkerbôle (serieus, die is nog véél beter!), maar het smaakt echt super goed! Zeker als je bedenkt dat je het deeg alleen even hoeft te mixen met een mixer, en 't daarna meteen in de oven kan om te bakken. Daar kan echt niks mis mee gaan. Ideaal als je niet 'n echte broodbakker bent, of als je maar heel weinig tijd hebt! 

Suikerbroodsnellevariant12-2.jpg

Ingrediënten voor 1 klein suikerbrood

Om het cakeblik mee in te vetten:

  • een flinke klont roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 25 gram greinsuiker/parelsuiker

Voor het brood:

  • 320 ml halfvolle melk
  • 1,25 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 150 gram greinsuiker/parelsuiker voor door het deeg
  • 50 gram greinsuiker/parelsuiker voor over het brood

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Vet een cakeblik van 11,5 x 21 cm dik in met roomboter. Bestrooi de wanden van het blik daarna met de kristalsuiker. Strooi tot slot de greinsuiker over de bodem van het blik. Zet het cakeblik daarna even in de koelkast. 
  3. Mix de melk, citroensap en gembersiroop door elkaar.
  4. Meng de bloem, baking soda, bakpoeder, witte basterdsuiker, zout & kaneel met een garde door elkaar.
  5. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en mix dit met een mixer met deeghaken door elkaar tot je een plakkerig maar gelijkmatig deeg hebt. Voeg dan de 150 gram greinsuiker toe en mix dit er door heen. 
  6. Stort het deeg in het cakeblik. Strooi de resterende 50 gram greinsuiker er over.
  7. Zet het brood daarna meteen in de oven en bak het in 55-60 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Dek zo nodig na 30-40 minuten het brood af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. 
  8. Haal het brood uit de oven & meteen uit het cakeblik (als je daar mee wacht krijg je het brood er niet meer uit, omdat de suiker dan is uitgehard en aan het cakeblik vast zit). Laat het brood afkoelen op een rooster. Bestrijk de bovenkant van het brood eventueel nog met een beetje gembersiroop, daar wordt het lekker klef & plakkerig van! 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.