Appelvlaai

Gepubliceerd op 28 april 2017 om 16:00

Appelvlaai! Met een écht raster er op. Niet eentje die je met allemaal losse stroken deeg maakt, maar met een deegraster uit één stuk! Ik maakte 'm met een speciale rasterroller.


Afgelopen weekend waren we er samen een paar dagen tussenuit. In Utrecht kwamen we een heel leuk kookwinkeltje tegen, waar ik zo'n roller voor rasterdeeg tegenkwam. Die moest natuurlijk mee! En dus moest er thuis meteen een taart komen, ook al duurt het nog wel een poosje voor er iemand bij ons thuis jarig is (in juni pas). Zo lang kon ik echt niet wachten :-)

En daarom maakte ik een appelvlaai. Want zo'n raster, dat doet me altijd als eerste aan vlaai denken. Ik had ook nog niet eerder een vlaai gebakken, dus dit was een mooi moment om dat ook eens te doen. 

Een appelvlaai is echt totaal anders dan een gewone appeltaart. Dat komt vooral door het deeg: een appeltaart maak je met een vrij kruimelig deeg met veel boter en suiker. In vlaaideeg zit veel minder vet en suiker, en bovendien maak je het met gist. Het deeg moet ook een tijd rijzen, net als bij brood - vlaaideeg is eigenlijk ook gewoon een soort brooddeeg. En dat proef je natuurlijk! Omdat er minder vet & suiker in zit is een appelvlaai trouwens ook ietsje minder ongezond dan een appeltaart. :-) 

Appelvlaai34-1.jpg

Ingrediënten voor 1 vlaai van 12 punten

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 7 gram instant gist
  • 40 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei voor door het deeg
  • 100 ml water, op kamertemperatuur
  • 1 kilo zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar, geschild & in kleine stukjes
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel Dr. Oetker citroenrasp (dit is een bakje kant-en-klare citroenrasp met suiker) 
  • 110 gram rozijnen
  • 1 geklutst ei om het deeg mee te bestrijken
  • 1-2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • poedersuiker


En zo maak je 'm

  1. Mix met een garde de bloem, zout en 30 gram suiker door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals goed door elkaar.
  2. Voeg de boter, het ei en water toe. Mix het met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. 
  3. Doe het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
  4. Meng ondertussen de geschilde appels met de kaneel, 3 eetlepels suiker, citroenrasp en rozijnen. Zet daarna aan de kant. 
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  6. Bestuif je werkblad met wat bloem. Stort het deeg er op en kneed het even goed door elkaar, zodat de lucht er uit is. Leg 1/3 van het deeg aan de kant, hiermee maak je straks de bovenkant van de vlaai. 
  7. Rol met een deegroller de andere 2/3 van het deeg uit tot een platte lap van zo'n 2-3 mm dik. Haal de deeglap los van je werkblad en laat 'm daarna even een paar minuten rusten. 
  8. Vet een quiche- of vlaaivorm van 26 cm in met zonnebloemolie of bakspray. Leg de deeglap er overheen en druk 'm voorzichtig in de randjes. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem van de taart. Te veel deeg kun je makkelijk weg halen door even met de deegroller over de vorm te rollen. 
  9. Doe de appel-rozijnenvulling in de taart. 
  10. Bestuif je werkblad opnieuw met wat bloem. Leg het resterende deeg er op en rol dit met de deegroller uit tot een lap van zo'n 2-3 mm dik. Maak met een rasterroller een raster in het deeg, of snijd het deeg in lange smalle repen.
  11. Bestrijk de randen van het deeg dat al in de vorm zit met wat geklutst ei. Leg daarna het rasterdeeg (of de deegrepen) over de taart en druk hem goed aan bij de randjes. Haal overtollig deeg weg (tip: rol daarvoor de roller scheef over de rand van de vorm). 
  12. Besmeer de taart met geklutst ei en strooi er daarna suiker over heen.
  13. Bak de vlaai in 25-30 minuten gaar in de oven. Laat 'm daarna in de vorm afkoelen op een rooster. Bestuif de afgekoelde vlaai met een beetje poedersuiker.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.