Sinds onze vakantie in Slowakije ben ik verzot op brood met olijven er door heen. Deze week bakte ik een brood met olijven, walnoten en kaas. Zó lekker en binnen een uur klaar!
In onze voorraadkast stonden nog minstens 6 potten olijven. Beetje veel, hè! Ik kwam een poosje geleden olijven in de aanbieding tegen en dat kon ik toen niet laten staan. Niet dat ik op dat moment olijven nódig had, maar ja... Niet heel handig, want ik ben de enige thuis die olijven lust!
Door dit broodje ging een hele pot olijven, dus dat ruimde weer mooi een beetje op in de kast. En daar komt meteen nog een ander voordeel bij: omdat ik de enige ben die olijven eet, is dit broodje ook lekker helemaal voor mij alleen! Ik heb 'm in plakjes in de vriezer gedaan, met tussen elk plakje een stukje bakpapier. Kan ik er af en toe een stukje van bij de lunch nemen!
Ingrediënten voor 1 klein brood
- 320 ml halfvolle melk
- 1,25 eetlepel citroensap
- 400 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 110 gram groene olijven, in stukjes
- 100 gram walnoten, in stukjes
- 50 gram geraspte 30+ kaas
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakeblik van 11,5 x 21 cm in met wat zonnebloemolie.
- Mix de melk en citroensap door elkaar.
- Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
- Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en mix dit met een mixer met deeghaken door elkaar tot je een plakkerig maar gelijkmatig deeg hebt. Voeg dan de olijven, walnoten en kaas toe en mix dit er door heen.
- Stort het deeg in het cakeblik. Zet het brood daarna meteen in de oven en bak het in 60-65 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Dek zo nodig na 30-40 minuten het brood af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
- Haal het brood uit de oven & meteen uit het cakeblik. Laat het brood afkoelen op een rooster.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties