Cupcakes met botercrème! De jongens zijn er gek op :-) Ik maak ze niet zo vaak, want echt gezond is het natuurlijk niet met zoveel boter en suiker. Maar ik moet bekennen dat ik ze zelf stiekem ook erg lekker vind, hoor...!
De eerste keer dat ik deze cupcakes met een toef crème maakte was in 2014. Onze oudste zat toen in groep 4, en hij had met zijn hele klas een pyjamafeestje op school. Alle kinderen mochten 's avonds in hun pyjama's in de klas komen, om met elkaar een film te kijken & wat lekkers te eten. De ouders maakten allemaal verschillende hapjes, en ik bakte dus deze cupcakes.
Ze vielen in de smaak, want ze waren al op voordat onze zoon de kans had gekregen om er ook eentje te proeven. Niet dat dat erg was hoor, want er was genoeg lekkers. Maar hij was toch wel wat teleurgesteld en vroeg herhaaldelijk of ik wéér van die cakejes wilde maken. Daar kun je dan toch geen nee tegen zeggen, of wel?
Ingrediënten voor 24 cupcakes
- 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 250 gram kristalsuiker
- 16 gram vanillesuiker (2 zakjes)
- 4 middelgrote eieren
- 6 eetlepels halfvolle melk
- 250 gram zelfrijzend bakmeel,
óf 250 gram bloem + 7,5 gram bakpoeder - snuf zout
Voor de botercrème:
- 115 gram ongezouten roomboter
- 220 gram poedersuiker
- 2 eetlepels melk
- een drupje vanille-extract
En zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Mix de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren en melk er aan toe en mix goed door elkaar. Doe als laatste het zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder) en een snuf zout er bij en mix tot een egaal beslag.
- Doe het beslag in 24 normale papieren cupcakevormpjes, die je in een metalen muffinvorm zet. Je kunt er ook mini-cupcakes mee maken, dan kun je er wel 50-60 maken.
- Bak de cupcakes in ongeveer 15 minuten gaar. Als je mini-cupcakevormpjes gebruikt zijn ze na ongeveer 10 minuten klaar. Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Mix de ingrediënten voor de botercrème met een mixer goed door elkaar. Vul een spuitzak met de botercrème & spuit op elke cupcake een mooie toef. Versier de cupcakes met bijvoorbeeld vers fruit, spikkels, hagelslag, smarties of suikersnoepjes.
- Als je de cupcakes (in een afgesloten bak) in de koelkast bewaard, dan wordt de botercrème weer stevig.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties