"Wanneer maak je nou weer eens kaas-ui broodjes?" ... Die vraag krijg ik al minstens twee maanden hier thuis. Ik had er niet meteen tijd voor, maar nu heb ik een paar dagen vrij & dus tijd om te bakken! Inmiddels zijn alle broodjes al weer op, dus als je ze wilt proeven moet je zelf maar even de keuken in duiken... :-D
Deze kaas-ui broodjes heb ik ondertussen al héél vaak gemaakt. Bijna net zo vaak als mijn suikerbrood! :-) Het is een terugkerend verzoeknummer binnen onze familie. Vroeger maakte mijn schoonmoeder deze broodjes altijd. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw, een familiefeest of een verjaardag: er was altijd wel een reden om ze te maken. En elke keer waren ze in een mum van tijd op!
Jammer genoeg leeft mijn schoonmoeder niet meer, maar op bijzondere dagen staan deze broodjes bijna altijd wel op tafel. De ene keer bakt mijn schoonvader ze, een andere keer mijn schoonzus en dan wij weer. En soms maak ik ze gewoon zomaar. Omdat ze zo lekker zijn.
Deze broodjes zijn vers & nog warm heerlijk, maar ook als ze een dag oud zijn smaken ze heel erg lekker. Je kunt ze een paar minuutjes opwarmen in de oven op 200 graden of gewoon lekker koud opeten.
Ingrediënten voor 20-25 broodjes
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 9 gram zout
- 260 gram halfvolle melk
- 1 groot ei
- 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, in blokjes
Voor de vulling:
- roomboter, op kamertemperatuur
- 250 gram gesnipperde uien (2 normale uien)
- 200 gram geraspte kaas
En verder:
- 1 geklutst ei
En zo maak je ze
- Roer de bloem en het zout met een garde door elkaar.
- Voeg de gist, melk en het ei toe. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met de hand. Voeg daarna al knedend beetje bij beetje de klontjes roomboter bij het deeg. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten, tot je er een dun vliesje mee kunt maken.
- Maak een bal van het deeg en leg het in een met zonnebloemolie ingevette kom. Bedek de kom met plastic en laat het deeg 1 uur rijzen bij kamertemperatuur, totdat het ongeveer twee keer zo groot is.
- Leg het gerezen deeg op je werkblad en kneed de lucht er uit. Maak er een bal van, bedek het met plastic en laat nog eens 20 minuten rijzen.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote rechthoekige lap.
- Smeer met een ongekarteld mes een laagje zachte roomboter op de lap deeg.
- Verdeel de kaas en ui over de hele deeglap & rol die daarna op, vanaf de breedste kant. Snijd het opgerolde deeg in dunne plakjes. Uitleg met foto's over deze broodvorm methode vind je hier.
- Leg de plakjes op op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de plaat met plastic en laat het deeg 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur, tot de broodjes twee keer zo groot zijn.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrijk elk broodje met een beetje geklutst ei. Doe de bakplaat in de oven en bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Hi Syts,
Leuk recept dit! Ik plan hem in voor deze week als proefrecept, lijkt me echt lekker!
Greetz,
Dre