Speculaascake! Super simpel om te maken & heel erg lekker. Hij is mooi bruin geworden door de bruine basterdsuiker - en die geeft er samen met de speculaaskruiden lekker veel smaak aan.
Nu Sinterklaas weer in Nederland is ben ik helemaal in de speculaasstemming. Dat vind ik het hele jaar door lekker trouwens, maar op één of andere manier is alles met speculaas er in aan het eind van het jaar helemaal onweerstaanbaar! Hebben jullie dat ook?
Ik verving in deze cake de helft van de boter door Griekse yoghurt. Dat maakt de cake een beetje minder vet & daardoor héél gezond... ;-) Neem dus lekker nog maar een 2e plakje!
Ingrediënten voor 1 cake
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram Griekse yoghurt
- 4 middelgrote eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem + 1,5 theelepel bakpoeder)
- 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
- snuf zout
- poedersuiker
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Mix de zachte boter en suiker door elkaar met een mixer. Mix daarna de yoghurt er door.
- Voeg de eieren toe en mix in een paar minuten tot een gladde massa.
- Meng het bakmeel met de koekkruiden en zout. Voeg dit al mixend toe aan de boter, suiker, yoghurt & eieren. Mix tot je een egaal beslag zonder klontjes hebt.
- Giet het beslag in een cakeblik van 11 x 26 cm dat je eerst hebt ingevet of met een vel bakpapier hebt bekleed.
- Bak de cake in 50-60 minuten gaar in het midden van de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is: kleeft er beslag aan, dan moet de cake nog wat langer in de oven blijven.
- Laat de cake een half uur afkoelen in het cakeblik en haal hem daarna uit het blik. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Bestuif de bovenkant van de cake met poedersuiker & snijd hem in plakken.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties