9-granenbrood

Gepubliceerd op 23 november 2017 om 16:00

Dit is één van onze favoriete broden (oké, dat zeg ik geloof ik bij bijna elk brood, haha!). Ik bakte het met 9-granenmeel & daar heb ik al heel wat broden mee gebakken. Er zit zo lekker veel smaak aan! :-)


Op de verpakking van het meel staat ook een recept voor brood. Meestal houd ik me daar totaal niet aan, want ik vind dat er zo weinig water bij moet. De meeste broden bevatten minstens 60-65% water, en volgens het recept op de verpakking hoeft er maar 40% water bij! Dat is echt heel weinig. En er gaat ook niet zoveel gist door. Beetje vreemd. Maar na al tig broden op mijn eigen manier te hebben gebakken, dacht ik: laat ik toch eens een keer het recept proberen. Kijken wat dat oplevert! 

Het resultaat zie je op de foto. Op zich prima hoor: lekker van smaak, en de broodjes zien er ook mooi uit. Maar het was wel stug deeg (logisch, met zo weinig water) en het is ook niet heel erg veel gerezen (ligt ook voor de hand, met zo weinig gist). Uiteindelijk zijn het dus hele compacte en vrij stevige broden geworden. Mijn eigen recept maakt veel luchtiger en zachter brood, dat veel beter rijst! Hieronder geef je beide recepten. Kun je zelf bepalen voor welke variant je gaat! 

9-granenbrood244-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood (volgens het pak)

  • 500 gram 9-granenmeel (Soubry)
  • 5 gram zout
  • 3 gram instant gist
  • 200 ml water
  • 15 gram ongezouten roomboter


En zó doe ik het meestal:

  • 500 gram 9-granen meel (Soubry)
  • 100 gram witte bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 10 gram instant gist
  • 50 gram zachte boter
  • 350 gram handwarm water


En zo maak je 'm

  1. Doe het meel (en de bloem, als je mijn recept volgt) en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Voeg de boter (in blokjes) en water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen. Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is. Ik zet het deeg trouwens meestal afgedekt in mijn oven op 30 graden te rijzen. Werkt heel erg goed! 
  4. Vet een broodbakvorm (voor een busbrood) van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie, of bestuif een rijsmandje met rijstebloem. 
  5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit.
    - als je een rijsmandje gebruikt: bol het deeg op tot een bal en leg het met de naad naar boven in de rijsmand. 
    - als je een broodbakvorm gebruikt: druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Zie hier voor uitleg met foto's.
  6. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
  8. Het brood is goed gerezen als het deeg langzaam terug veert wanneer je het met je vinger indrukt. Kiep het rijsmandje om boven een met bakpapier beklede bakplaat, of zet het broodbakblik met het deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  9. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
  10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood van de bakplaat / uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.