Chocolade desemtaart met aardbeien

Gepubliceerd op 1 april 2018 om 16:00

Chocoladetaart! <3 Met lekker veel laagjes: tussen de drie chocoladecakes zit eerst een laag jam en daarna zachte aardbeiencrème. Op de buitenkant van de taart zit stevige chocolade botercrème. Ik ben zelf trouwens niet zo'n liefhebber van chocoladegebak, maar déze taart vind ik ook erg lekker! 

Datzelfde gold voor de mannen hier thuis: dit taartje ging zomaar op. Ik zou eigenlijk ook een paar stukken naar mijn zus brengen, maar onverwacht kon ik de deur niet uit om het gebak te brengen. Dus toen hebben we het zelf maar opgegeten (hè, wat erg!).  

Ik had de jongens overigens niet verteld dat in deze taart geen gewone chocoladecake zit, maar zuurdesemcake! Ik maakte 'm met wat overgebleven zuurdesemstarter, waar ik meestal brood mee maak. Daar kun je dus ook héél goed cake mee bakken! En die is niet zuur hoor; dit is een heerlijke, zoete cake. 

Mocht je nou geen zuurdesemstarter hebben, maar wel deze taart willen maken: dan kun je ook een gewone chocoladecake bakken. Neem dan 1,5 keer dit recept, bak die in 2 ronde springvormen, en volg verder gewoon het recept zoals ik hieronder heb beschreven. Maar met zuurdesem vind ik 'm zelf wel een beetje extra speciaal en lekker, hoor! :-) 

Ingrediënten voor 1 taartje van 12 punten

Voor de cake:

  • 230 gram bloem
  • 35 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel baking soda, gezeefd
  • 1/2 theelepel zout
  • 115 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 265 gram zuurdesemstarter ('ongevoed': ik haalde 't direct uit de koelkast, dus zonder er eerst water en meel bij te doen)
  • 80 ml melk
  • 1 theelepel vanille-aroma 

Voor de vulling, laag 1:

  • 3 flinke eetlepels aardbeienjam

Voor de vulling, laag 2:

  • 45 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • drupje vanille-aroma
  • 90 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels aardbeienjam

Voor de chocolade botercrème:

  • 40 gram pure chocolade
  • 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2/3 eetlepel cacao
  • 145 gram poedersuiker
  • 2/3 eetlepel maple syrup
  • 2/3 theelepel melk
  • 2/3 theelepel vanille-aroma

En verder:

  • een paar verse aardbeien
     

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 
    twee kleine springvormen van 19 cm in met bakspray. Je kunt ook de bodem bekleden met bakpapier en daarna de ring er om heen klemmen. 
  2. Roer de bloem, cacao, baking soda en zout met een garde door elkaar.
  3. Mix in een andere kom de boter en suiker. Meng vervolgens de eieren er door. Doe de zuurdesemstarter er bij en mix tot een egale massa. Meng de vanille en melk er door. 
  4. Mix tot slot beetje bij beetje de droge ingrediënten er door, tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. 
  5. Schep 2/3 van het beslag in de ene vorm, en 1/3 in de andere vorm. Zet beide vormen in de oven. (Je kunt trouwens ook één ronde taartvorm gebruiken, zolang hij maximaal tot 2/3 is gevuld met het beslag. Daarvoor was mijn vorm te laag, dus daarom deed ik het in twee vormen. En omdat je drie laagjes nodig hebt, doe je dus niet in beide vormen de helft van het beslag, maar in de ene 2/3 en in de andere 1/3. Snap je het nog?) 
  6. Bak de cake met 1/3 deel van het beslag in ongeveer 20-30 minuten gaar in de oven (als een satéprikker er schoon uit komt is 'ie klaar). Bak de cake met 2/3 deel van het beslag in ongeveer 45-60 minuten gaar in de oven (als een satéprikker er schoon uit komt is 'ie klaar). Laat beide cakes in de vorm helemaal afkoelen. 
  7. Snijd de grootste cake door midden, zodat je twee ronde schijven hebt. Ik deed dat met een taartzaag, maar als je die niet hebt kun je het ook met een groot mes doen. 
  8. Leg de onderste schijf op een bord of op een rond taartkarton. Smeer de jam op de cake. Leg de tweede cakeschijf op de schijf met aardbeienjam. 
  9.  Mix de ingrediënten voor de tweede vullinglaag door elkaar: de roomboter, vanille-aroma, poedersuiker en jam. Smeer dit bovenop de tweede cakelaag. Leg daarna de laatste cakeschijf er bovenop. 
  10. Tot slot maak je de chocolade botercrème. Smelt de pure chocolade au bain marie. Roer de boter, cacao en poedersuiker door de gesmolten chocolade. Roer tot slot de maple syrup, melk en vanille-aroma er door. 

    • Smeer de botercrème met een spatel, mes of paletmes op de zijkant en bovenkant van de taart. Ik liet de crème een beetje 'ruw', maar je kunt 'm natuurlijk ook helemaal strak afsmeren. Zet de taart in de koelkast, zodat de crème op kan stijven. 
    • Serveer de taart met verse aardbeien er op.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.