Ik ben gek op appels, en ook op alles met appels er in. Deze glimmende appelkoeken komen hier thuis dus zeker weten wel op! :-)
Deze appelkoeken hebben veel weg van de gevulde appelkoeken die ik eerder al eens maakte, maar deze zijn een stuk simpeler. De vulling is veel sneller klaar en ook de bovenkant van de koek is super eenvoudig om te maken.
Ingrediënten voor 8 koeken
- 180 gram bloem
- 90 gram witte basterdsuiker
- 4,5 gram bakpoeder
- snuf zout
- 0,5 theelepel kaneelpoeder
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 0,5 theelepel Dr. Oetker citroenrasp
- 0,5 middelgroot ei, geklutst
- evt. 0,5 theelepel water
- 16 eetlepels appelmoes
- snuf kaneel
- 1 geklutst ei om mee te bestrijken
En zo maak je ze
- Roer met een garde de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kaneel door elkaar. Doe de boter, citroenrasp en ei er bij en kneed het met je handen tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is, doe er dan eventueel een halve theelepel water bij.
- Leg de deegbal een uur in de koelkast.
- Snijd de geschilde appel in dunne partjes. Bestrooi deze aan beide kanten met kaneel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je werkblad en deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek hier met een ronde uitsteekvorm van 9 cm doorsnede 16 rondjes uit. Leg 8 rondjes op de bakplaat.
- Verdeel over het midden van elk deegrondje twee eetlepels appelmoes; zorg dat de randjes vrij blijven. Bestrooi met wat kaneel. Je kunt er eventueel ook wat stukjes appel bij doen. Doe er geen hele schijven appel in, die blijven taai (dat heb ik geprobeerd).
- Steek met een klein rond uitsteekvormpje (of een spuitmondje) uit de andere 8 rondjes deeg drie of vier kleine gaatjes. Leg de rondjes daarna bovenop de deegrondjes met appelmoes. Druk de randen van de koeken voorzichtig aan.
- Bestrijk elke koek met geklutst ei. Bestrijk de koeken na een minuut of 5 nogmaals met ei. Door dit twee keer te doen krijg je straks die mooie goudbruine kleur op de koeken.
- Bak de koeken in 13-15 minuten goudbruin in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties