Zijn jullie kinderen (als jullie die hebben) ook van die kieskeurige eters? Ze wilden niet eens één slokje kefir drinkyoghurt, want dat was niet 'de gewone' yoghi. Ik maakte er dus maar een taart van en die hebben ze héérlijk opgegeten. Gefopt! :-)
Voor de toplaag gebruikte ik zelfgemaakte bramenjam, maar je kunt er ook een andere soort jam voor gebruiken.
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor de bodem:
- 62 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 62 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram geklutst ei (1 klein ei)
- 250 gram tarwebloem
- 2,5 gram bakpoeder
- snuf zout
Voor de vulling, laag 1:
- 665 gram Optimel kefir granaatappel framboos
- 30 gram ongezouten roomboter
- 200 gram geklutst ei (4 kleine eieren)
- 65 gram fijne kristalsuiker
- 45 gram tarwebloem
- 30 gram custard
- 5 ml vanille-extract
Voor de vulling, laag 2:
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml water
- 135 gram bramenjam (zonder pitjes)
En verder:
- verse slagroom
- vers fruit, zoals aardbeien of frambozen
En zo maak je 'm
De taartbodem:
- Mix de boter en suiker door elkaar. Meng daarna het ei er door.
- Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe & kneed alles kort tot een glad deeg.
- Leg de deegbal 20 minuten in de koelkast.
- Rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed een ronde quichevorm van 25 cm doorsnede en 4 cm hoog met het deeg. Zet het deeg nogmaals 20 minuten in de koelkast. Koud deeg voorkomt namelijk dat het straks tijdens het bakken gaat krimpen!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg daarop bakknikkers of gewoon gedroogde erwten ('blind bakken' heet dat).
- Bak het deeg in 15-20 minuten gaar. Verwijder daarna het bakpapier & de knikkers of erwten en laat de bodem afkoelen.
De vulling, laag 1:
- Breng de kefir en de boter aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur.
- Meng de eieren, suiker, bloem, custard & vanille-extract door elkaar. Giet er een beetje van de warme kefir bij, zodat je een papje krijgt. Roer het goed door elkaar. Doe het papje daarna in de pan bij de rest van de warme kefir en roer goed door elkaar.
- Zet de pan op laag vuur en laat het kefirmengsel ongeveer 5 minuten zachtjes koken, totdat het dik is. Blijf ondertussen steeds roeren.
- Giet het mengsel op de taartbodem. Laat de taart daarna helemaal afkoelen & opstijven. Ik zette 'm, toen hij niet meer heet was, in de koelkast (dan gaat het wat sneller).
De vulling, laag 2:
- Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een bakje met koud water.
- Verwarm de frambozen drinkyoghurt in een pannetje totdat het heet is (het hoeft niet te koken). Knijp de blaadjes gelatine uit & roer ze door de warme drinkyoghurt, totdat ze helemaal zijn opgelost.
- Giet het warme mengsel op de taart.
- Laat de taart weer opstijven in de koelkast.
Tot slot:
- Versier de taart als hij helemaal stevig is met slagroom en evt. vers fruit.
Reactie plaatsen
Reacties